Et helt uskyldigt billede af en lærer, der sammen med sin datter henter nogle arbejdsting, ender med en politianmeldelse.
På vagt for dig

Lærer blev politianmeldt på udpluk af videomateriale

En lærer blev uretmæssigt politianmeldt for at have stjålet udstyr fra skolen og påtænkt bortvist fra sin arbejdsplads. Uddannelsesforbundet fik skoleledelsen til at trække anmeldelsen tilbage og droppe bortvisningen.

En lærer blev opsagt på en FGU-skole i marts efter mange års ansættelse. Da hun efterfølgende blev sygemeldt med stress, satte det gang i en række hændelser, hvor blandt andet videoovervågningen på skolen blev brugt imod hende. 

Jeg låser mig ind på skolen med min datter for at hente nogle af mine egne ting.
FGU-læreren

Sagen viser, hvordan videoovervågning kan misbruges, hvis for eksempel retningslinjerne for brug ikke bliver overholdt eller tolket forskelligt. I artiklen her er forløbet kort ridset op, og du kan læse, hvordan nogle af sagens hovedpersoner har oplevet sagen.

Låste sig ind

Konsulenter fra Uddannelsesforbundet havde aftalt møde med ledelsen på den fyrede lærers arbejdsplads i den tro, at de skulle tale om selve sagligheden af lærerens opsigelse. I stedet blev de mødt af en politianmeldelse og en påtænkt bortvisning af læreren. 

I begrundelsen skrev ledelsen, at den havde dokumentation for grov misligholdelse af ansættelsesforholdet – en dokumentation, der byggede på videoovervågning fra skolens matrikel. Den anmeldte på den baggrund læreren for at have bortskaffet to maskiner, som hun før sin sygemelding havde brugt i sin undervisning. 

Af politianmeldelsen fremgår det, at læreren under sin sygemelding havde låst sig ind på skolen med en ukendt person, havde fjernet maskinerne, lagt dem i en bil og forladt matriklen. Ledelsen vedlagde fotos fra videoovervågningen som bevis. 

Det viste sig, at læreren havde været på skolen en lørdag for at hente ting. Det var ikke unormalt, at personalet kom på skolen i fritiden og ferier uden at give ledelsen besked. Det var lærerens private ejendele, hun hentede, og den ”ukendte” person var hendes datter, som alle på skolen udmærket kendte. Også ledelsen. 

- Det vil sige, at et ganske uskyldigt billede af, at jeg låser mig ind på skolen med min datter for at hente nogle af mine egne ting, er blevet til, at jeg har lukket mig ind med en ukendt tyv og fjernet nogle af skolens genstande, siger læreren selv.

Få styr på regler og procedure om videoovervågning  

  • Brug altid Datatilsynets skema som udgangspunkt for retningslinjer, for der er regler, der skal overholdes i forhold til overvågning og videregivelse fra tv-overvågninger. Læs mere på datatilsynet.dk.  
  • Tag altid en grundig snak i SU om, hvornår og hvordan optagelser må bruges, og hvem der har adgang til at se dem. 
  • Lad det fremgå af de lokale retningslinjer for arbejdspladsen, at tillidsvalgte også får adgang til at se materialet, hvis der for eksempel er mistanke om tyveri. 

Maskinerne var på depot 

Hun og Uddannelsesforbundets konsulenter er også kritiske over, at ledelsen i det billedmateriale fra videoovervågningen, som de sendte til politiet, valgte et udpluk. De sendte for eksempel ikke et billede, hvor læreren står lige under et kamera, og hvor man kan se, at det hovedsageligt var privat arbejdstøj, hun har i posen.  

På mødet med skoleledelsen fik Uddannelsesforbundets konsulenter i løbet af kort tid opklaret, at maskinerne var blevet sat på depot af en kollega. Det vidste flere medarbejdere på skolen, men de var ikke blevet spurgt. Heller ikke tillidsrepræsentanten, som også var uvidende om, at læreren var blevet politianmeldt og påtænkt bortvist. 

Han hørte først om sagen, da konsulenterne fra Uddannelsesforbundet kom til mødet. Det ærgrer ham. Han peger på, at ledelsen blot kunne have spurgt de ansatte, som den plejer, hvis der mangler ting fra værkstederne. 

-  Så ville mysteriet været løst på ti minutter, uden at læreren var kommet så voldsomt i klemme, siger han med henvisning til, at læreren fik det så psykisk dårligt efter forløbet med politianmeldelsen. 

Kollegerne blev også bange 

Sagen har skabt usikkerhed og bekymring på skolen. Der er ofte en kultur på FGU for, at for eksempel private køkkenværktøjer eller musikinstrumenter bliver taget med på skolen. Derfor har andre ansatte spurgt tillidsrepræsentanten, om de også bliver politianmeldt, hvis de tager deres private ting med hjem. For, som han gengiver deres bekymring, når ledelsen kunne finde på det her, hvad kan de så ikke finde på.  

Men har I diskuteret, om der skal være videoovervågning – eller om der er mangler en politik på området? 

- Nej, men den her sag er også helt uden for nummer, siger han og forklarer, at formålet med videoovervågningen er at skabe tryghed for elever og ansatte, og at den har et præventivt sigte. Hvis der for eksempel opstår slagsmål, kan skolens IT-ansvarlige medarbejder tjekke videomaterialet for at opklare sagens rette sammenhæng:

- Vi har aldrig haft en diskussion af, om videoovervågningen kunne være et problem, siger han.    

Dato
Af
Foto
Illustration: Julie Flansmose