På vagt for dig

Dokumentationen er ekstra vigtig ved psykisk overgreb

Afgørelsen af Signe Nielsens anmeldelse til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring er vigtig. Den anerkender, at et voldsomt mentalt overgreb på en medarbejder kan ende med en arbejdsskade.

Konsulent i Uddannelsesforbundet, Erling Kure, der har haft Signe Nielsens sag om psykisk overgreb på FGU Bornholm, er meget lettet over anerkendelsen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Han er dog også overrasket. Arbejdsskadesager bliver ofte kun anerkendt, hvis der er tale om en voldsom fysisk hændelse. 

– Derfor er sagen meget vigtig. Den handler om et psykisk overgreb, der sker i en mere hverdagsagtig situation på arbejdet. Selv om denne sag er speciel, giver det håb om, at flere af den slags sager kan blive anerkendt, slår han fast.

FGU Bornholm klager over afgørelse 

Uddannelsesbladet har henvendt sig til FGU Bornholm for at få en kommentar til sagen om Signe Nielsen. Rektor Cathie Westh vil ikke kommentere sagen direkte, da hun har tavshedspligt i personalesager, men FGU Bornholm har klaget over afgørelsen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. 

Til Uddannelsesbladet skriver hun, at der klages, da FGU Bornholm ikke oplever at være inddraget i undersøgelsen af sagen, og at FGU Bornholm mener, at der er store unøjagtigheder i hændelsesbeskrivelsen, som ligger til grund for afgørelsen om, at Signe Nielsen har pådraget sig en arbejdsskade. 

Rektoren for FGU Bornholm skriver blandt andet også, at institutionen har intensiveret medarbejdermøderne de seneste måneder for at sikre et godt arbejdsmiljø.   

Erling Kure har oplevet flere sager, hvor en medarbejder på lignende vis bliver nedgjort af en leder. Her har det bare været svært at køre en arbejdsskadessag, fordi der mangler dokumentation.

– Den har vi her. Den bliver nærmest foræret med den mail, som lederen kommer til at sende til andre i teamet – en slags mailgate, siger han. 

Signe har også haft dokumentation i form af et nedskrevet hændelsesforløb samt lægeerklæringer, tilføjer Erling Kure.

Det handler om et menneske

Erling Kure er også overrasket over reaktionen på Signes sag fra ledelsen på FGU Bornholm. Ledelsen har valgt kun at forholde sig til den ene del af kritikpunkterne, det mere formelle – at der er udleveret personfølsomme oplysninger til kolleger. 

– Ledelsen glemmer alt om, at den her sag først og fremmest handler om et menneske – Signe – der har fået en ubehagelig og ydmygende mail med mange forkerte påstande, som har påvirket hende så voldsomt psykisk, siger Erling Kure.

Han forklarer, at lederen af FGU Bornholm har overladt sagen til bestyrelsesformanden, som har brugt en advokat i sagsforløbet. Men hvorfor hele denne unødige sagsgang, når sagen kunne være taklet meget bedre rent menneskeligt?

– Skaden er sket, da mailen bliver afsendt. Men ledelsen kunne have puttet ledelsesretten i lommen og visket tavlen ren. Jeg forstår ikke, at lederen ikke bare samler op og mere konkret og personligt giver Signe en undskyldning. Hun kunne så nemt have reddet den situation, som hun selv har sat Signe i, siger Erling Kure. 

Dato
Af
Foto
Illustration Julie Flansmose