Ikke alle arbejdsrelaterede COVID-19-sager anmeldes på sprogcentre
Kun 33 procent af Uddannelsesforbundets arbejdsmiljørepræsentanter på sprogcentrene har angivet, at alle arbejdsrelaterede COVID-19-sager er anmeldt som arbejdsskade. 67 procent svarer, at det er sket i nogle tilfælde. Det viser en undersøgelse, som Uddannelsesbladet har foretaget.
Jens Bach
17. maj 2021
Langt over halvdelen af Uddannelsesforbundets medlemmer har haft kolleger med COVID-19, og i knap en tredjedel af tilfældene – 31 procent – er smitten med stor sandsynlighed sket på arbejdet.
Det viser en undersøgelse blandt Uddannelsesforbundets arbejdsmiljørepræsentanter, som Uddannelsesbladet har foretaget, og hvor mere end halvdelen har svaret. 19 arbejdsmiljørepræsentanter fra sprogcentrene har svaret, og de repræsenterer alle skolestørrelser fra små til store.
63 procent af dem har haft kolleger, der er blevet syge med COVID-19 – 11 procent angiver dog, at de ikke ved, om det har været tilfældet. 25 procent af de smittede vurderes at være arbejdsrelateret, men for 33 procents vedkommende ved arbejdsmiljørepræsentanten ikke, om det kan skyldes arbejdet.
Hver tredje arbejdsmiljørepræsentant har kollega smittet med COVID-19 på jobbet
Budskabet om at anmelde arbejdsrelateret COVID-19 som arbejdsskade er nået ud til Uddannelsesforbundets medlemmer, selv om der fortsat er steder, hvor det stadig halter, viser en rundspørge blandt Uddannelsesforbundets arbejdsmiljørepræsentanter.
Jeg har bebrejdet mig selv – men skammer mig ikke over at være blevet smittet med COVID-19
Anna Konstantelos Birke, der underviser i dansk som andetsprog på et sprogcenter, blev smittet med COVID-19 af en kollega. Hun måtte selv – hårdt ramt og med 40 i feber – anmelde det som en arbejdsskade.
De færreste anmelder COVID-19 som arbejdsskade
Hvorfor er der så stort et mismatch mellem antallet, der mener at være blevet smittet med COVID-19 på arbejdspladsen, og omfanget af anmeldelser? Det har Uddannelsesbladet forsøgt at opklare.
COVID-19: Modvilje mod at anmelde på erhvervsskoler
17 procent af arbejdsmiljørepræsentanterne melder om modvilje fra ledelsen mod at anmelde formodet arbejdsrelateret COVID-19, og 15 procent angiver, at medarbejderne er nervøse ved at anmelde. Det viser undersøgelse blandt Uddannelsesforbundets arbejdsmiljørepræsentanter.
COVID-19: De små ungdomsskoler er typisk ikke vant til arbejdsskader
Kun i 33 procent af tilfælde med formodet arbejdsrelateret COVID-19 på ungdomsskolerne bliver alle sagerne anmeldt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Det viser en undersøgelse blandt arbejdsmiljørepræsentanterne, som Uddannelsesbladet har foretaget.
Arbejdsrelateret COVID-19: FGU har været underdrejet
Cirka halvdelen af sagerne om arbejdsrelateret COVID-19 på FGU er blevet anmeldt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Og i nogle tilfælde har de ansatte været nervøse ved at anmelde. Det viser en undersøgelse blandt Uddannelsesforbundets arbejdsmiljørepræsentanter, som Uddannelsesbladet har foretaget.
33 procent angiver, at alle sager er anmeldt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, mens 67 procent svarer, at nogle er anmeldt. Undersøgelsen viser, at det ikke skyldes, at de ansatte har været nervøse ved at anmelde, eller at ledelsen har været modvillige mod at anmelde.
Formanden for De danske Sprogcentre og forstander på Vestegnens Sprog- og kompetencecenter, Lars Nordborg, kan ikke forklare det med andet, end at det er medarbejderne, der ikke ønsker at få det anmeldt.
- Jeg hører ikke, at nogen sprogcentre har problemer med at anmelde. Hos os (på Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter, red.) er alle kendte smittetilfælde anmeldt minus en, der ikke selv ønskede det, oplyser han.