160420_Corona_VUSK_14.jpg
Tilbage til ny normal

Tilbage til ny normal på VUC

Læs, hvordan det bliver oplevet af en lærer på en VUC at vende tilbage til, hvad man vel må betegne som ny normal.

Dorthe Plechinger

Jens Bach

24. august 2020

Har det været svært at vende tilbage til den nye normal-undervisning efter sommer, og har I haft dilemmaer i forhold til de nye corona-retningslinjer på skolen? Det har Uddannelsesbladet spurgt tillidsrepræsentanter fra forskellige skoleformer og områder af landet om.

Her er, hvad Johnny Langbak, tillidsrepræsentant fra HF og VUC Nord, oplever.

- Jeg tror, de fleste synes, det har været dejligt at komme på arbejdspladsen igen. Men der er ingen tvivl om, at det selvfølgelig er på en ny måde. Der er en masse usikkerhed, der kan fylde noget.

Vi har et enkeltfagssystem. Det betyder, at en kursist, der kommer til en enkelt time, måske har haft kontakt med kursister på fem-seks andre hold, som igen har haft kontakt med flere andre. Og så bliver det svært at styre smitten.

- Ledelsen her på stedet har håndteret det rigtigt fint. Der har været et godt informationsflow og tydelige og klare retningslinjer. Vi tager alle de forholdsregler, som man kan tage, og har helt klare procedurer for alt. Vi starter for eksempel med at spritte alt af, når vi kommer ind i klassen, og der er altid fyldt op med sprit og klude, ligesom der ikke er flere borde eller stole end til det antal kursister, der skal være – med god afstand. Det er fint. Vi har også fået indkøbt plexiglasplader, som vi kan sætte på vores lærerborde, hvis kursister kommer op for at få hjælp, men kun, hvis man føler, man har behov for det.

- Et eller andet sted er vi meget forskellige, i forhold til hvordan vi oplever det her. Nogle er meget bekymrede, og nogle er i en aldersgruppe, hvor der er grund til at være lidt ekstra forsigtige. Men andre er mere løse på det. Det kan give nogle udfordringer, at nogle måske ikke synes, det er så alvorligt, som der bliver lagt op til.

Giver det anledning til diskussioner, når der er begge fløje?

- Jeg har ikke oplevet andet, end at der er meget god respekt om det, hvis nogle ikke har lyst til at stå for tæt på hinanden. Men det ene øjeblik holder vi afstand, som vi skal, det næste står vi på lærerværelset og snakker og glemmer ofte lige den nye hverdag og kommer for tæt på.

Bruger I mundbind eller ej?

- Nogle har en aftale med deres læge om, at de har mundbind på i undervisningen. Lederne har sagt, at så er det sådan, det er, men at der ellers ikke er anbefalinger om mundbind i skolen, og derfor har man dem ikke på. Vores ledelse er meget bekymret for, om det signalerer, at det er et farligt sted at være. Men vi har jo også mundbind på i Faarup Sommerland. Det er blot en måde at beskytte hinanden og sig selv på.

- Nogle vil gerne have, at man selv kan vælge, og også at skolen stiller mundbind til rådighed for de lærere, der har lyst til at bruge dem. Det er vi ikke kommet igennem med. Vi følger retningslinjerne fra sundhedsstyrelsen, og det er vel det vigtigste.

Er der ellers sket ændringer?

- Vi er begyndt at holde informationsmøder online – dem er der stort fokus på. Og de initiativer, vi har haft – frivillige sportsaktiviteter, lektiecafeer og fredagsbarer – er midlertidigt lukket ned.

- Fra starten af skoleåret har vi sat meget ind på, at alle kursister kan tilgå Teams, så vi har mulighed for at undervise dem, hvis skolen bliver lukket ned igen. Ledelsen har været meget opmærksom på, at det kan være en stor risiko, da vi har et enkeltfagssystem. Det betyder, at en kursist, der kommer til en enkelt time, måske har haft kontakt med kursister på fem-seks andre hold, som igen har haft kontakt med flere andre. Og så bliver det svært at styre smitten.

Del siden på: