Rybners.jpg
Hvorfor i alverden?

Direktør: Derfor skal mine lærere bære enten visir eller mundbind

Kravet om, at Rybners omkring 250 lærere skal bære visir eller mund­bind, kan være med til at sikre, at de slipper for at gå tilbage til at fjern­undervise igen, siger direktøren for uddan­nelsesstedet.

Andreas Antoni Lund

Rybners

25. august 2020

I alt 3.300 elever og kursister skal iføre sig mundbind eller visir, når de bevæger sig uden for klasselokalet på uddannelsesinstitutionen Rybners i Esbjerg.

Det samme gælder skolens omkring 500 ansatte – hvoraf cirka halvdelen er lærere – som derfor har fået udleveret visir, de skal rengøre dagligt, af skolens ledelse.

Men når sundhedsmyndighederne ikke stiller krav om eller anbefaler, at lærere og elever skal bære mundbind eller visir, er det så virkeligt nødvendigt at indføre på en skole. Det har Uddannelsesbladet spurgt administrerende direktør for Rybners Olaf Rye om.

Hvad er kravet til lærerne helt præcist?

- Kravet er, at når de går rundt mellem klasselokalerne – alle de områder hvor eleverne kan komme – som for eksempel gangarealer og kantiner – skal de bære visir eller mundbind.

Må de selv vælge, om de bruger visir eller mundbind?

- Vi har valgt at stille visir gratis til rådighed. Hvis det er mundbind, skal de selv finansiere det.

Skal de spritte visiret af i løbet af dagen?

- Ja, de skal. Men visirene holder kun noget tid. Så når de er nedslidte, kan lærerne få et nyt.

Er det virkelig nødvendigt med de forholdsregler?

- Vi så et corona-udbrud i mandags her på skolen, da vi indførte reglerne. Så selv om smittetrykket er lavt, og vi ikke tror, at vi er klogere end sundhedsmyndighederne, har vi bare nogle områder, hvor der er virkelig tæt trafik, og hvor vi simpelthen ikke kan overholde kravet om en meters afstand. Derfor mener jeg faktisk godt, at vi kan forhindre smittespredning på den måde.

- Jeg tænker, at det ikke er så slemt at have det på, de ti minutter man lige holder pause, eller hvor man går fra det ene lokale til det andet, hvis det kan redde os fra at undgå bare en enkelt smittekæde.

- Det, der sker, hvis vi får et større udbrud, er jo, at så skal vi sende folk hjem, og så kan de kun undervise virtuelt. Det er den situation, vi forsøger at undgå.

Hvad gjorde I, da I opdagede smitteudbruddet?

- Vi sendte alle med nærkontakt til eleven hjem. Det vil sige, at vi sendte alle elever hjem. Men alle de otte lærere, som har undervist klassen, bar allerede frivilligt visir, så de er ikke sendt hjem. Der er faktisk ikke krav om, at de skal bære visiret i undervisningslokalerne, men det gjorde de, og dermed har vi ikke skullet sende dem hjem, men bare lade dem teste. Det sker på fredag.

Hvordan har lærerne taget imod kravet?

- Det er en konsensusbeslutning. Der har været kæmpe opbakning både fra lærerne og eleverne. Der var en elev på forsiden af den lokale avis, hvor der stod: ”På Rybners passer vi på hinanden”.

- Nogle af lærerne har familiemedlemmer, som er særligt sårbare, så de har taget meget godt imod det.

Del siden på: