Under et lag af muld

Forfatter
Af Helle Bengtsson
Forlag
Mellemgaard
Antal sider
60
Pris
149,95 kroner
Bogen får
Bengtsson har leget med rim, fortælleteknik og sprog, ligesom digtene varierer i længde og kompleksitet. I mine øjne er den altså som skabt til unge- og voksenundervisningen. Den kan nemlig lidt af det hele. Der er få ting, der fanger folk så meget som døden.

Under et lag af muld er en digtsamling bestående af ikke mindre end 44 digte, der alle har det tilfælles, at de fremmaler døden. Forfatteren Helle Bengtsson skriver selv om samlingen: Jeg synes, det er et vigtigt emne, og derfor forsøger jeg med disse digte at komme rundt om angsten, sorgen, troen og ikke mindst kærligheden.

Man skal være en ualmindelig hård hund, for ikke at mærke digtene helt inden i. Jeg tillader mig her at komme med et lille uddrag fra det digt, jeg formoder har lagt navn til samlingen.

Under et lag af muld
ligger du nu
mit pureste guld.
I kold vinterlig kulde, 
blæst og vind, 
hvem skal nu ae din kind?
ja sågar – tørre dine tårer
smerten er dyb
er bundløs, 
og begravet i mine årer.

Her er blomster fra tusindvis af haver,
mange forskellige, 
og masser af farver.
Det skriger til himlen, 
for jeg forstår det ikke, 
her ses jo kun farven sort,
det skete jo den dag, 
hvor du gik bort

Det kan lyde dystert og trist, og det er det i og for sig også. Men forfatteren formår også at gøre det smukt. Især hvis man som jeg, er en sucker for rim og troper.

Og det er vi jo – Dansklærerne. Så hvad kan digtsamlingen egentlig bruges til? Mit simple svar er ALT. 

Bengtsson har leget med rim, fortælleteknik og sprog, ligesom digtene varierer i længde og kompleksitet. I mine øjne er den altså som skabt til unge- og voksenundervisningen. Den kan nemlig lidt af det hele. Der er få ting, der fanger folk så meget som døden. 

For en lærer er det et ”billigt” kneb at køre et forløb, hvor døden som emne berøres. Da døden, som Bengtsson så fint beskriver på coveret, er uundgåelig og rammer os alle. Helt ærligt, hvor mange af os har ikke allerede inddraget netop det emne, for at ”vække” de studerende? 

Så i stedet for at stoppe med at tale om død ved Brødrene Løvehjerte (endnu et ”billigt” kneb), så kunne man supplere med et lyrisk forløb, hvor Helles skarpsindige og hjerteknusende digte indgår. Og da der netop er 44 at vælge mellem, kan der også findes digte, der er knapt så berøringsprovokerende, som for eksempel dødens pølse eller Grethe Pia Sørensen (GPS). 

Samlingen giver også mulighed for at diskutere de forskellige måder at skrive lyrik på, og Bengtssons forskellige kompositioner er relevant for de fagfaglige elementer. For eksempel kan det være interessant i danskfaget at sammenligne ”De sidste ord” med ”alting burde vare for evigt”. 

Jeg har svært ved at se, hvilken danskundervisning samlingen ikke er relevant for. Både studerende og lærere i dansk som andetsprog, FVU og ordinær dansk vil kunne drage fordele af Helle Bengtssons digtsamling.

Dato
Af
Henriette Borup