Pust ud! Guide til unge i en stresset verden

Forfatter
Maja Vain Gilbert
Forlag
Dansk Psykologisk Forlag
Antal sider
192
Pris
199 kroner
Bogen får
“Vi kan virkelig komme langt i livet ved at lære balancen mellem at rumme og acceptere vores til tider syrede psyke, og samtidig vide hvornår vi skal steppe op og arbejde på os selv. Det er nok den gave, jeg allerhelst vil give.” Med disse ord præsenterer psykolog og forfatter, Maja Vain Gilbert sin bog “Pust ud”

Det er en selvhjælpsbog. Som genre er den støttende og solidarisk med sin målgruppe – her unge mennesker. Præmissen er i øvrigt, at ungdommen ikke bare er en livsfase.  Det er en SÆRLIG livsfase. 


Når initiativer som “Ung terapi” og materiale som dette tilsyneladende opfylder et stort behov, reflekterer det formodentlig, at moderne (ungdoms)-liv er underlagt hidtil ukendte grad af stress og krav OG samtidig en vilje til og et ønske om “at håndtere svære tanker og følelser“. Med direkte appel til den unge læser på bogens side 11 “… arbejde, der i sidste ende giver styrke og større tiltro til dig selv”.

“Forstå dig selv – find din egen vej” er et af denne bogs mange slagord. I forfatterens forord udtrykt som “Denne bog kan hjælpe dig med at håndtere svære tanker og følelser, og samtidig guide dig til din egen vej”. “Bogens vigtigste opgave er at hjælpe dig med at forstå dig selv, og hvorfor dit sind reagerer som det gør” (side 12). For, som det hedder, kun ved at forstå psyken ”kan du vurdere, om det, du oplever, er noget, du skal acceptere som en del af den crazy hjerne, eller noget du skal gøre noget ved”.

Maja Vain Gilbert er psykolog og stifter af “Ung Terapi”, der har hjulpet mere end 7.000 unge, hedder det i forlagets præsentation. Essensen af bogen er hentet ud fra Majas viden fra alle disse samtaler.

Bogen består af to tredjedele tekst, der bruges til at fremlægge erfaringer og viden med udvalgte temaer og emner, for eksempel Ideerne om ungdomslivet. De resterende sider er øvelser og opgaver til selvstændigt arbejde.

En øvelse handler om Værdier. På fire sider oplistes cirka 150 udvalgte værdier som blandt andet selvtillid, energi og omsorg. Opgaven er at udvælge tre til fem værdier, der betyder noget særligt for læseren. Herefter skal de nedskrive, hvordan værdierne kommer til udtryk i vedkommendes liv. En anden opgave går ud på at genkalde sig “stolte øjeblikke” fra eget liv og herefter overveje hvilken værdi/værdier, der ligger bag ens handling. 

Til sidst får læseren opskriften på en såkaldt SMART-model til at sætte sig realistiske mål i tilværelsen og “ikke blive ledt et forkert sted hen eller give op på halvvejen”. SMART står for: Specifikt. Er målet helt konkret? Målbar. Hvordan måler jeg, om målet er nået. Attraktivt. Er målet bundet op på mine værdier? Realistisk. Kan målet nås. Tidsbestemt. Hvornår vil jeg gerne være nået i mål?

Sproget i “Pust ud!” er holdt i en let og ungdommelig tone. Sandsynligvis til at forstå og genkende for målgruppen. Instruktionerne er desværre ofte upræcise. Anmelderens forbehold er imidlertid, at de mange engelske gloser og det lette drys af gamle, danske ordsprog giver anledning til misforståelser.

“Fokus, komfort og familie” og flere som dem er IKKE værdier. I bedste fald fører det til diskussion, og i værste fald afsporer det samtalen.

Emnet, ambitionen og optimismen i bogen er et ægte, humanistisk bidrag til personlig udvikling og trivsel. At tage livtag med egne og andres styrker og svagheder kan være både krævende og berigende. Bogen her kan således indgå i mange varierede sammenhænge. I rådgivning, undervisning, studiekredse – individuelt eller i grupper. På ungdomsuddannelser, daghøjskoler og i indvandrerundervisning.

Dato
Af
Anmeldt af Marianne Bindslev