Hekse – et forløb fra Historieportalen

Forfatter
Af Eva Becher
Forlag
Systime
Antal sider
100
Pris
120 kroner
Bogen får
Systimes ”Historieportalen” vokser stille og kvalificeret. ”Hekse” med den slet skjulte promotion i undertitlen ”Et forløb fra Historieportalen” er seneste, men helt sikkert ikke sidste bidrag i en samling, som placerer forlaget sikkert på listen over kvalificeret og let tilgængeligt online-undervisning i historie.

Indledende kigger man dog en anelse desorienteret på forsiden. En dukke i voks, besat med nåle og altså i den familiære afdeling af wodoo. Dukken er imidlertid hentet fra museum HEX i Ribe, så den er god nok – i hvert fald er koblingen inden for stregen.


Eva Becher skriver let, fagligt sikkert og meget udredende. En fornøjelse at læse.  Ni små overkommelige kapitler, der folder delemnet ud, fra Introduktion til opsamling. Tiltænkt som et kapitel per ”emnegang” eller ugebehandling. Der afsluttes med spørgsmål og forslag til emnebehandling.

Bogen er stort set identisk med online-versionen, men selvsagt mere lineær. Denne anmelder ledte forgæves efter ekstra materiale på platformen Historieportalen – især billeder – men alt er sømfrit kopieret fra tryk til skærm eller omvendt.

Billedsiden er i øvrigt fremragende og omfattende. Gyselige træ- og kobberstik over bizar tortur og afklædte kvinder på udflugt med fanden selv.

God læsning er også de bevarede forhørsprotokoller, som læst i dag kan virke ufrivilligt morsomme, men som afspejler en ganske anden tænkning og dermed pointe. Hverken heksejægere eller den jublende landsbyhob var ’onde’ eller sadistiske. Man tænkte blot helt anderledes. ’Det onde’ var ikke nogen psykologisk abstraktion eller adfærd. Det var helt konkret og fysisk den onde, som agerede gennem mennesker.

”Hekse” er ondskab til tiden og skriver sig fornemt ind i de sidste 10-20 års nyfortolkning af emnet.

Dato
Af
Anmeldt af Verner Lynge