Anmeldelse

Brug dit dansk

Anmeldt af Henriette Borup

7. marts 2023

Bogen er et grundbogmateriale til Danskuddannelse 2, modul 4, men forlaget Gyldendal skriver, at "Brug dit dansk" med fordel også kan benyttes i andre sammenhænge som for eksempel på FGU eller på ungdomsskoler. Jeg er hverken lærer på danskuddannelserne eller FGU, men vurderer her materialets relevans i forhold til AVU og FVU, som jeg har erfaring med.

Bogen er delt op i fem kapitler med korte tekster, tilhørende opgaver og godt fyldt på med billeder. Til min store glæde er bogen ligeledes multimodal. Der er altså tilhørende videoer til, som kan findes på brugditdansk.ibog.gyldendal.dk. De ligger frit tilgængeligt, og samme sted findes der gratis ekstraopgaver, som dog kræver, at man opretter en profil (hvis man ikke allerede har). Herinde kan kursisterne selv sidde og løse opgaver, og alt efter deres evner og niveau kan opgaverne løses uden den store lærerstyring.

Jeg er fan.

Brug dit dansk

Om bogen 

  • Forfatter: Af Julie Henriques
  • Forlag: Gyldendal
  • Antal sider: 132
  • Pris: 389,95 kroner (for skoler).
  • Bogen får ✓✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

Omvendt kan en del af opgaverne kun løses, hvis man har set videoerne, hvilket gør undervisningen it-afhængig. Personligt passer det mig fint. Det er efterhånden svært at argumentere for, at man ikke skal være digital i undervisningen. Jeg har testet videoerne og opgaverne ud på smartphonen, hvor de også fungerer til UG. Er der ikke en PC til rådighed, kan man altså klare sig helt fint med en smartphone, som langt de fleste af os alligevel har.

Når det er sagt, så ville ”Brug dit dansk” i høj grad være relevant som fælles-/tavleundervisning. Der er rigtig mange samtale- og diskussionsopgaver, og selv om nogle af opgaverne synes ”små”, så kan de langt hen ad vejen fylde præcis dét, man som lærer vurderer, er relevant, og som klassen bliver fanget af.

Selvom bogen er til DU, vil jeg ikke tøve et sekund med at tage den ind i dansk som andetsprog eller på FVU. Eventuelt FVU-start, da der er mange mundtlige opgaver. Man kan vælge kapitlerne og øvelserne ud alt efter, hvad der er relevant for kursisten/-erne. Kapitlerne er altså ikke bygget op efter en kronologi, men fungerer som uafhængige emner/temaer om blandt andet venner/veninder, naturen og det at være selvstændig. Herunder findes kulturmøder med arbejdspladser, onlineverdenen og Danmark generelt. Se, dét er relevant på stort set alle niveauer.

Udover samarbejds- og samtaleopgaver findes der selvrettende ordforrådsopgaver, grammatikopgaver, læs og forstå, undersøgelser, genfortællinger og meget mere. Der er ikke sparet på differentieringen.

Kræs for den dovne didaktiker (og er vi alle ikke lidt dovne engang i mellem?). Work smarter, not harder – Det tror jeg Julie Henriques materiale kan hjælpe dig med 😊

Del siden på: