Få tjek på

Hvad må jeg egentlig som førtidspensionist?

Er du i en situation, hvor du skal have eller har fået førtidspension, men er i tvivl om, hvilke regler, som gælder for arbejde og uddannelse? Få tjek på, hvad du skal være opmærksom på.

Hvad skal der til for at få førtidspension?

Du kan få førtidspension, hvis du bliver vurderet at have væsentlig og varigt nedsat arbejdsevne i ethvert erhverv – altså også andre end dem, du egentlig er uddannet til. Det er typisk en lang og kompleks proces, og førtidspension bliver først tilkendt efter en individuelt tilrettelagt ressource- eller jobafklarings-forløb.

Hvis tilkendelsen af din førtidspension skyldes en arbejdsskade

Hvis du er medlem af Uddannelsesforbundet og har fået en arbejdsskade, der er skyld i, at du er blevet tilkendt førtidspension, er det en god idé at kontakte Uddannelsesforbundet. De kan hjælpe dig med at genoptage din arbejdsskadesag. Det kan nemlig betyde, at du kan få penge for tabt arbejdsfortjeneste og tab af erhvervsevne.

Kan jeg tage en uddannelse når man er førtidspensionist?

Som udgangspunkt må du ikke tage en uddannelse, når du er førtidspensionist. Men hvis der sker ændringer i din tilstand, kan du efter en konkret, individuel vurdering blive vurderet på ny (det er det, som også hedder at blive revalideret) og blive godkendt til at tage en uddannelse. Men det er jobcentret, der vurderer og beslutter, om du kan få bevilget revalidering, til hvad og hvor længe. Du behøver dog ikke få tilladelse af jobcenteret til at deltage i kurser og højskoleophold (eller rejser).

Må du arbejde, når du er på førtidspension?

Ja, det må du i udgangspunktet godt – men der er et loft for, hvor meget du må tjene. Tjek med dit jobcenter, hvad beløbsgrænsen er. 

Bliver min ægtefælles indkomst modregnet ?

Ja. Hvis du er gift eller samlevende har det betydning for, hvor meget du kan få udbetalt i førtidspension. Der bliver brugt særlige takster til at beregne, hvornår du bliver trukket i din førtidspension på grund af din ægtefælle eller partners indtægt. Du kan få hjælp til beregningen i dit jobcenter og/eller hos Udbetaling Danmark. 

Dato
Af
Foto
Illustration Rikke Vognsen