Putins Rusland

Forfatter
Af Carsten Jensen og Mette Skak (red)
Forlag
Frydenlund
Antal sider
196
Pris
269 kroner
Bogen får
”... Den er ikke nødvendigvis skrevet som en debatbog, selvom den selvfølgelig meget gerne må blive brugt sådan, men snarere et vidensbaseret bidrag til forudsætningerne for debat,” lyder det fra forfatterne om bogen.

Denne bog åbner for læserens rejse ind i “Putins Rusland”. Bogen er fra starten tænkt med et folkeoplysende sigte.

”... Den er ikke nødvendigvis skrevet som en debatbog, selvom den selvfølgelig meget gerne må blive brugt sådan, men snarere et vidensbaseret bidrag til forudsætningerne for debat,” lyder det fra forfatterne om bogen.

De seneste års forandringer i Rusland - senest krigen i Ukraine - har allerede fået store konsekvenser for Danmark. Når både professionelle militære rådgivere og mange almindeligt veloplyste danskere til det sidste fejlvurderede den russiske krigstrussel, springer (mindst) én ting i øjnene:  Den russiske selvforståelse og det kollektive traume, som Sovjetunionens sammenbrud i 1991 udløste.

Som kommentar til det tilbyder denne bog to blændende velskrevne og top-informerende kapitler:
“Russiske stemmer: aspekter af russisk selvforståelse” af Torben Heuer og “Rusland og Ukraine: fra brødre til krigsmodstandere” af Jakob Tolstrup.

Et kig ned gennem historien viser tydeligt, hvordan korruption, politisk manipulation og regulering af olie-og gasmarkedet har været afgørende for Putins voksende centralisering af magten. 

Der har været trusler, løgn og fortielser - for eksempel om coronasmitten og dens udbredelse.  Befolkningens rimeligt frie mulighed for udrejse til Vesten var for den enkelte en mulighed for at lære andre samfundsformer at kende, hvilket har været til gavn for både det personlige velbefindende og nysgerrigheden. Men politisk var det naturligvis uønsket at opleve, at andre måder at organisere magten på kunne lykkes til indbyggernes tilfredshed.  På den måde har Vestens sanktioner mod Rusland haft både ønskede og uønskede konsekvenser, og “Putins Rusland” behandler denne problematik og mange andre aspekter af liv og vilkår for de cirka 150 millioner russere.

Den store fornøjelse ved at læse, diskutere og tænke videre over indholdet i denne fortræffelige bog understreges af en sjælden form:

Ruslandseksperterne, der har skrevet bogen, har alle formået at formidle stoffet, så det fremstår som en roman.  Ingen skemaer, punktopstillinger, opgaver til teksten eller lignende - men masser af fakta, erfaringer og inspiration til debat. 

Læseren skal med andre ord selv være vågen, tænke sig om og gerne udveksle forståelser og betragtninger med ligesindede.

Udover de to allerede nævnte kapitler, er der også følgende i bogen::

  • “Fra svagt demokrati til robust diktatur”
  • “En presset Putin trænger sig på. Russisk udenrigspolitik i Mellemøsten.”
  • “Rusland og klimaforandringerne”.

Der er ingen tvivl om, at “Putins Rusland” er en “voksen-bog”, men emnets aktualitet og relevans gør den til et scoop i mange sammenhænge.  I al undervisning og oplysningsarbejde over og på tværs af folkeskolens ældste klasser.  Ungdomsuddannelser, daghøjskoler, efteruddannelser af professionelle med tilknytning til krigen i Ukraine.

Dato
Af
Anmeldt af Marianne Bindslev