Anmeldelser

Den lille hjælper til historie

Anmeldt af Ole Fournais

10. maj 2022

Mange er ofte i tvivl om, hvorvidt renæssancen kommer før eller efter barokken. Og denne anmelder har for eksempel jævnligt mødt spørgsmålet: Hvorfor byggede man den mur i Berlin?

Netop i en tid med talrige eksempler på fake news og manipulerede nyheder fra krigen i Ukraine er det bydende nødvendigt med vurderinger på et kvalificeret grundlag. Dette og meget andet forsøger denne bog at afhjælpe. Man skal dog gøre sig helt klart, at her ikke er tale om en traditionel lærebog i historie med diverse perioder og begivenheder.


Som bogens titel tydeligt angiver, kan den være en solid håndsrækning til elever og studerende, idet forfatterne ønsker at skabe overblik over store dele af historiefaget. Dermed kan man opfatte bogen som en form for noteapparat, der både kan give sammenhæng, overblik og skabe kvalificeret viden.

Undervejs bliver eleverne på bedste vis præsenteret for historiefagets centrale begreber, metoder, værktøjer, teorier, skriftlighed og eksamensform.

Hele bogen igennem mærker man tydeligt de to forfatteres store erfaring både fra undervisning på gymnasier og fra andre udgivelser. Derfor er de yderst konkrete med forklaringer – det hele serveret i et prisværdigt letlæseligt sprog.

Tilsvarende rummer bogen en række spændende spørgsmål til eleverne, som for eksempel hvad en god problemstilling er?

Den lille hjælper til historie.jpg

Om bogen 

  • Forfatter: Af Søren Kauffeldt og Lasse Nielsen
  • Forlag: Columbus
  • Antal sider: 122
  • Pris: 139 kroner plus moms.
  • Bogen får ✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

 

Derudover ledsages de korte tekster af en stribe særdeles relevante fotografier med genkendelige miljøer og situationer, eksempelvis side 53 med vores fortælling om Dannebrogs fald fra himlen.

Samlet set er det en vældig god lille bog, som kan være et yderst nyttigt redskab for både elever, studerende – og sikkert også mange andre. 

Forlaget Columbus skal vanen tro have megen ros for denne anvendelige håndbog. Størst ros tildeles dog de to forfattere for en ualmindelig godt tænkt bog skrevet med tydelig pædagogisk sigte – det er bare flot gjort!

Del siden på: