Faglærer Finn Pedersen
* Blev uddannet tømrer i 1977. Ansat på Hjørring Tekniske skole 1986.
* Læste fysik og kemi som linjefag på seminariet i 90’erne, fordi der også dengang manglede elever på erhvervsuddannelsen.
* Er blandt andet også uddannet coach og facilitator.
* Er ved at afslutte kursusrækken Grønne spydspidser. På HåndværkerAkademiet, som Finn Pedersen driver sammen med ”en helt fantastisk tømrerkollega”, har de begge deltaget i kursusrækken, som Teknologisk står for, og hvor de 14 deltagere arbejder med og drøfter bæredygtighed i alle aspekter.
* Har ført syv elever op til World Skills. Disse danske murerelever gør Danmark til det land i verden, der har hentet flest medaljer i murerfaget. Den 22.-26. november ”går det løs” i Salzburg sammen med Gry Astrup.
”Det burde være fedt at blive uddannet håndværker”
Faglærer Finn Pedersen er stadig fuld af entusiasme over sit murerfag gennem 36 år – trods elevmangel, besparelser og reformer af erhvervsuddannelserne. Mød manden, der i forrige uge modtog Byggeriets Faglærerpris, konstant udvikler sig, og i denne uge er til VM i World Skills for syvende gang som landstræner.
Licitationen
22. november 2022
Faglærer Finn Pedersen og EUC Nord skal ligesom andre erhvervsskoler i landet fortsat kæmpe for at tiltrække tilstrækkeligt med unge til murerfaget.
- Murer er jo ikke det fedeste fag, kan man sige. Vi har i mange år talt om, at Danmark skal være et videns- og informationssamfund, og så skal man være klog og læse i bøger. Men det er ikke det, murere bruger mest tid på. Jeg synes, vi snobber en smule opad med uddannelse i det her land, siger han.
Finn Pedersen er ellers om nogen beviset på, at murerfaget kan føre til mange ting: Fast arbejde i en tid med mangel på faglærte for de fleste, DM og i denne uge VM i Skills for syvende gang samt ikke mindst Byggeriets Faglærerpris for hans eget vedkommende.
Fik skolens første sølvmedalje
Faglæreren valgte i sin tid den boglige skole fra selv. Efter fem uger på gymnasiet på Viborg Katedralskole fandt landmandssønnen fra Himmerland ud af, at han ikke ville den vej.
Da mester kørte Finn Pedersen på hans første skoleophold den 1. oktober 1973 på Hjørring Tekniske Skole, var han solgt:
- Da jeg rejste hjem til jul, kunne jeg mærke, at det var et helt fantastisk sted at være, siger han, der afsluttede uddannelsen i 1977 med skolens første sølvmedalje for sin svendeprøve som murer.
At kaste med murerkasketten
Efter ni år som murersvend fik Finn Pedersen chancen for at vende tilbage til skoleverdenen. Han søgte en stilling på Hjørring Tekniske Skole og fik den – først som timelærer, og fra 1986 som fastansat. Og siden har han været på skolen, der efter en fusion ved årtusindskiftet blev til EUC Nord.
Han har stadig entusiasmen i behold efter 36 år på samme skole. Men han har også flere bud på, hvad der kunne tiltrække unge til en faglært uddannelse.
- Vi har ikke de fester, som de unge har i gymnasiet. Og når nogle er uddannet hos os, bliver de ikke kørt rundt i en vogn og drikker bajere og kaster med deres murerkasketter. Nej, så skal de på arbejde. Det burde være fedt på en anden måde at blive uddannet håndværker.
Nu bliver det sjovt
Finn Pedersen forsøger selv at gøre det ”fedt” for de unge, der kommer på uddannelsen, ved at udstråle, at han kan lide det og dem – og vise engagement:
- Man skal ikke komme ind med et udtryk a la: Det her skal vi bare igennem, venner, men komme med oprejst pande og sige: Nu bliver det sjovt, mener Finn Pedersen og forklarer, at lærerne jo har en vis pædagogisk frihed til at gøre det spændende, selv om der er uddannelsesplaner, som skal følges:
- Man kan også være for bundet af regler. Man skal være der i nuet og slå ud med armene, være lidt lun – fortælle en vittighed en gang imellem.
Det hedder coaching
Finn Pedersen understreger, at han selvfølgelig også har en plan, når han går ind til undervisningen. Men hvis der er 15-20 unge i en klasse, kan en undervisning tage alle retninger, og det tror han, man skal gribe:
- Holder man bare fast i, at det er dét her og kun dét, vi skal, så tror jeg, det kan tage den gale retning. Man skal møde eleven, hvor de er, med et glimt i øjet og give dem noget frihed.
Det allerbedste er, hvis Finn Pedersen kan få eleverne til at synes, noget er en god idé, og at det i virkeligheden er dem selv, der har fået den.
- Når de siger, at det er sådan og sådan, det skal være, og hvor jeg siger, at ”det er jo lige nøjagtigt det, du har ret i”. Så er vi nået til der, hvor vi skal. Det hedder coaching, siger Finn Pedersen og fortæller, at skolen for mange år siden ofrede en coaching-uddannelse på ham. Og han har også fået en facilitatoruddannelse, der handler om klasserumsledelse, som han har haft meget fornøjelse af. Han har altid fået lov at udvikle sig, og helt exceptionelt i branchen har han kun haft tre ledere gennem de 36 år, fortæller han.
Flere ikke uddannelsesparate
Også erhvervsuddannelsessystemet har udviklet sig gennem årene. Finn Pedersen synes dog ikke, at det har været specielt positiv hele tiden. Der har ikke været mange reformer, som ikke har handlet om besparelser, rationaliseringer og effektiviseringer, mener han. Og før i tiden fik skolerne for eksempel taxametre pr. klasse. Men nu skal skolerne få det til at hænge sammen med taxameter pr. elev – selv om der nu er færre af dem.
Det bekymrer ham også, at der samtidig kommer flere elever, der har brug for noget ekstra.
- Vi har en udfordring med mange mere umodne unge mennesker, der ikke er uddannelsesparate. Det udvikler sig i den forkerte retning – og jeg ved ikke helt, hvad det skyldes. Jeg synes, det er svært at tage sig af de svage elever, hvis man kan kalde dem det, på de betingelser, der er.
Finns klasse
Finn Pedersen har oplevet de mere fleksible tider på erhvervsuddannelsen. På et tidspunkt kunne elever for eksempel bruge op til 60 uger på at gennemføre et grundforløb. På EUC Nord valgte man at teste dem og inddele dem i tre klasser ud fra hvor lang tid, de skulle bruge på grundforløbet. Nogle skulle bruge 20 uger, andre 40 og atter andre 60.
- Vi kaldte det for Sørens klasse, Jans klasse, og så havde jeg Finns klasse. Det var dem, vi regnede med skulle bruge længst tid, siger Finn Pedersen.
Han fik otte elever og et lokale for sig selv til undervisningen. Og de første fire-fem uger gik med at lære at gå i skole. Det var de allerede trætte af.
- På et tidspunkt spurgte en, hvorfor de egentlig skulle gå i min klasse. Han ville jo bare vide, om han var dum. Jeg svarede, at nogle elever har prøvet at mure før, andre er født ind i det, men nogle skal bruge lidt længere tid. Og så gjorde jeg dem opmærksom på, at de havde tre praktikdage og to dage med teori, hvilket var omvendt for de andre elever på grundforløb. Så kunne de godt se, at skolen ville dem, siger Finn Pedersen og fortæller, at syv af dem bestod grundforløbet:
– det var en kæmpe sejr.
Håber på franske kontakter
På EUC Nord har man alle kategorier af elever. Også dem, der går i ”nørdeklub”:
- Her inviterer vi de bedste ind. Vi har faktisk tre deltagere med ved DM i Skills i Fredericia næste år. Jeg tror, det er med til at inspirere andre, siger Finn Pedersen.
Han er landstræner for murerne på Skills og har i denne uge den syvende deltager med til World skills i Salzburg. Det er Gry Astrup fra Herningsholm, som vandt DM i murerfaget, og som Finn Pedersen har trænet sammen med en kollega i Herning.
Der er dog også en anden grund til, at han glæder sig til World Skills denne gang. Han har nemlig en plan for, hvad pengene fra Byggeriets Faglærerpris skal bruges på. Finn Pedersen vil frygtelig gerne opleve restaureringen af Notre Dame.
- Franskmændene er også med på World Skills. Og dem må jeg lige have en snak med: Kender de mon nogen, der kender nogen, der kan hjælpe mig tæt på Notre Dame? Og hvis det lykkes, vil jeg invitere min hustru med til Paris. Jeg har hende mistænkt for en gang imellem at tænke, om arbejdet behøver tage så meget af min tid. Men det gør det, siger Finn Pedersen.