Bæredygtighed på Daghøjskole-skemaet: ”Det skal være helt dagligdags enkelt”
Det er vigtigt at få FN’s verdensmål ned på et plan, hvor deltagerne kan være med og føle, at de kan gøre noget, siger underviser Else Præst, der har haft stor succes med flere bæredygtighedsprojekter på Aarhus Daghøjskole – Kompetencehuset i Aarhus.
Privat foto
4. september 2021
Der kan være langt fra FN’s 17 overordnede verdensmål til den hverdag, som mange af de fortrinsvis unge deltagere på Aarhus Daghøjskole har. De er sendt i aktivering fra jobcentre, og nogle af dem er meget uafklarede i forhold til uddannelse og job. Alligevel tog man før corona fat på de store og overordnede verdensmål på holdet Springbrættet.
- Vi talte om, hvad verdensmålene hver især stod for. Og så prøvede vi at gøre det meget nært til os selv: Hvad gør jeg nu? Hvad kan jeg gøre? Og hvad kan vi gøre her på skolen? Det skulle være helt dagligdags enkelt og ikke noget stort højtravende noget, for så mister deltagerne interessen for, hvad det handler om, og hvorfor det kan give mening for dem, siger Else Præst, der underviser på Springbrættet – det ene af de i alt tre hold på skolen.
Nu med gratis mad
Helt konkret mundede forløbet med verdensmålene ud i, at man er begyndt at lave affaldssortering på daghøjskolens fællesarealer, og det kører stadigvæk på andet år. Her er også et reuse-hjørne, hvor man kan stille ting, man ikke selv bruger længere, og som andre kan tage gratis. Men man er også kommet med i Fødevarebanken – og det har givet en helt ny dimension til stedet.
- Nu kan vi servere morgenmad for deltagerne gratis hver dag, frokost to gange om ugen, og en gang om ugen laver holdene på skift mad til de andre, og så spiser vi sammen. Det er en kæmpe succes, siger Else Præst og forklarer, at de altid gerne har villet tilbyde spisning på skolen, for arrangementer, der involverer mad, ”kan bare noget og har altid været en succes”:
- Vi har bare ikke haft råd selv, siger hun og tilføjer, at et af verdensmålene netop også handler om sociale fællesskaber.
I Fødevarebanken samler man mad ind fra supermarkederne. Det kan være sæsonvarer, dåser, der har fået et klem, Cornflakes-pakker med konkurrencer, der er udløbet og lignende, og dem får skolen. Underviseren gør meget ud af at fortælle, hvad det er for noget mad, og vigtigheden af ikke at smide mad ud.
På en skala fra 1 til 10…
Aarhus Daghøjskole – Kompetencehuset har også et andet flagskib, som stadig holder vand efter arbejdet med de 17 verdensmål. Det hedder Skrald og Kage og blev efterspurgt af deltagerne, som syntes, der blev talt meget om dystre og negative ting som affald, forurening og belastet miljø – så hvorfor ikke også gøre det lidt festligt med et stykke kage? Nu samler alle på skolen skrald i kvarteret en gang hver måned, mens Else Præsts hold sørger for, at der er kage til fællessamlingen bagefter.
- Her taler vi om, hvad vi har fundet, hvad dagens mærkeligste fund har været, og – på en skala fra 1 til 10 – hvor meget skidt vi har fundet denne gang, fortæller hun.
Der er søgt midler fra Det Europæiske Solidaritetskorps til at udvide dette projekt, som deltagerne selv har været dybt involveret i at udvikle, så de nu kan tage ud til for eksempel børnehaver, skoler og beboerforeninger og få dem involveret i at samle skrald og spise kage bagefter – mens et musikkorps fra skolen sørger for lidt festivalstemning. Det har den ekstra bonuseffekt, at deltagerne øver sig i at komme ud fra skolens mere beskyttede rammer.
Har selv udviklet undervisningsmateriale
Else Præst har ikke savnet færdigudviklet undervisningsmateriale at læne sig op ad og synes, det har fungeret godt uden.
- Vi har kunnet målrette det til dem, vi har med at gøre, og det skal være meget tæt på dem selv, siger hun og forklarer, at det er den måde, de normalt arbejder på.
- Og så er de praktiske ting vokset ud af det – hvilket også har været en styrke. Deltagerne har været stolte af det og taget ejerskab til det, så på den måde har jeg ikke savnet undervisningsmateriale, fortæller Else Præst.
Kun ildsjælene underviser i en grøn og stabil fremtid
Den politiske vision fra FN’s verdensmål om at skabe en bæredygtig verden, hvor klimaet og kampen mod ulighed står højt, har endnu ikke for alvor forplantet sig i uddannelserne i Danmark. Derfor er der behov for reel politisk prioritering, hvis undervisningen af børn, unge og voksne skal medvirke til at indfri de 17 verdensmål.
Hent hjælp til bæredygtig pædagogik
Det er forskellige organisationer, der kan hjælpe med at gøre uddannelsesinstitutioner mere bæredygtige.
Bæredygtig undervisning: ”Verdensmål 4 er simpelthen skrevet til VUC”
HF & VUC Fyn er som det eneste VUC certificeret som CHORA 2030-skole, men flere er på vej. Rektor Stig Holmelund Jarbøl fortæller her, hvorfor det giver mening.
Bæredygtighed på EUD-skemaet: ”Vi sakker bagud, hvis vi ikke er skarpe på den bæredygtige udvikling”
Det giver i alle henseender mening at have bæredygtighed som del af undervisningen – både i forhold til dannelse, fagprofessionalisme og konkurrenceevne, mener Mikkel Roskjær Andersen, der er snedkerfaglærer og digital konsulent på erhvervsskolen NEXT.
Bæredygtighed på VUC-skemaet: ”Jeg forsøger at forbinde bæredygtighed med kursisternes hverdag”
Margit Ingtoft fra VUC Lyngby har selv taget initiativ til at tage emnet bæredygtighed op i sin undervisning, fordi hun brænder for det. Hun finder selv materiale til at få emnet ned på jorden, men efterlyser godt undervisningsmateriale fra forlagene.
Bæredygtighed på FGU-skemaet: ”Det er meget op til den enkelte lærer”
Martin Monsrud Düring, naturfagslærer på FGU Sydøstjylland, ville ønske, at der kom et krav oppefra om, at man skulle undervise i bæredygtig udvikling på FGU. Det bliver for tilfældigt, når det er den enkelte lærer, der selv skal tage initiativ til det, mener han.
Bæredygtighed på Ungdomsskole-skemaet: ”Når vi taler mad, kommer de op på barrikaderne”
Det er naturligt for Søren Varbæk Martinsen, der er uddannet biolog, at undervise Dagklassen på Albertslund Ungdomscenter i bæredygtighed og vandmiljø. Men det kan være op ad bakke at fange elevernes interesse i de 7., 8. og 9. klasser, han underviser – og at finde godt undervisningsmateriale.
Forbund: Gør bæredygtighed obligatorisk i alle uddannelser
Både af faglige og dannelsesmæssige grunde bør elever og kursister lære om bæredygtig udvikling på uddannelserne. Det kan blive en ny mulighed for at tiltrække nye elevtyper til for eksempel erhvervsuddannelserne, men er også afgørende nødvendigt i forhold til alle andre uddannelser, mener Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan.
Profilinterview: Glem ikke bæredygtigheden i de merkantile uddannelser
De merkantile uddannelser er forudsætningen for, at bæredygtigheden kommer ud at leve i butikkerne, virksomhederne og samfundet. Derfor undrer det underviser Peter Lenarth Landergren fra Business College Syd-Mommark dybt, at de ser ud til at blive overset i politiske udspil.
Else Præst tror, at den slags undervisning rykker noget ved deltagerne. Men det kræver også af underviserne, at de sørger for at holde det ved lige, da der er løbende optag.
- Men jeg synes, det er blevet en integreret del af skolen at beskæftige sig med bæredygtighed. Og der er faktisk også mange af de unge, som er bevidste om det og efterspørger bæredygtige tiltag. Det er også med til at holde det i gang fortsat, påpeger Else Præst.
Solifaritetsprojektet
Se en video om projektet Skrald og kage.