Fem forudsætninger for seksualundervisning
Der er en håndfuld forhold, som ungdomsuddannelserne skal være opmærksomme på, hvis de vil gå i gang med at undervise i køn, krop og seksualitet.
Julie Flansmose
3. februar 2021
Der findes allerede materiale, der er lige til at gå til, hvis man som underviser vil i gang med seksualundervisning på EUD og FGU. Men der er også nogle rammer, som uddannelsesstederne og lovgiverne først skal have på plads.
Fem råd til skolerne
- Fokus på forhold: På ungdomsuddannelserne bør seksualundervisningen have fokus på følelser og samtykke. Blandt andet bør de unge få viden om, hvad samtykke-loven går ud på.
- Udnyt skolestarten: Uddannelsesstederne bør bruge studiestart som momentum til at starte seksualundervisning, da det i høj grad kan sætte tonen for fællesskabskultur og samvær.
- Tovholder: Som minimum bør der på ungdomsuddannelserne udnævnes en tovholder, som har ansvaret for, hvad der skal undervises i på de enkelte skoler, og som kan støtte de andre lærere og har overblik over, hvad skolen bør være opmærksom på.
- Midler: Skolerne skal afsætte midler og tid, hvis de vil have lærere, som efteruddannes i seksualundervisning, eller til at hente specialiserede undervisere ind udefra til seksualundervisningen.
- Præcisering af lov: Seksuel chikane og uønsket opmærksomhed på ens køn bør skrives ind i undervisningsmiljøloven, og undervisningsmiljøvurderinger bør omfatte seksuel chikane, ligesom der skal være mulighed for tilsyn med den del af elevernes trivsel.
Kilder: Amnesty og Sex og Samfund.
Sex og Samfund: Sæt sex på skemaet på ungdomsuddannelser
En række organisationer efterlyser, at seksualundervisning kommer på skemaet på ungdomsuddannelserne, og Sex og Samfund har endda helt konkrete forslag til, hvor på EUD og FGU timerne skal ligge. Uddannelsesbladet har spurgt ngo’en, hvorfor i alverden der er behov for det.
Seksualundervisning er ikke (kun) for børn
Såvel organisationer, elever som lærere ser gode grunde til, at undervisning i køn, krop og seksualitet kommer på skemaet på EUD og FGU. Men det kræver, at ikke alene eleverne, men også lærerne, tager et selvkritisk blik i spejlet.
Lærer: ”Skal jeg kalde dig Danniella eller Daniel?”
Seksualundervisning: De fleste lærere er enige om, at det vil være godt med mere fokus på krænkelser og grænser, men ikke på samleje og kønssygdomme. Der er dog også andre holdninger. Læs fem holdninger fra fem lærere, som Uddannelsesbladet har talt med.
Elev: ”Vi lever i en tid hvor ikke alle ser sig selv som mand elle kvinde”
Elevorganisationerne på såvel EUD som FGU ser gerne, at sex sættes på skemaet.
Seksualundervisning kan være med til at rette op på ulyksalige statistikker
Seksualundervisning handler ikke kun om samleje og kønssygdomme, men også om køn, trivsel, egen krop og chikane.