Hvorfor i alverden?

Uretfærdigt at klandre unge for at være oprørske under corona

De unge har under corona-krisen måttet give afkald på nogle af ungdommens milepæle og store dele af deres sociale liv. Og derfor er det ikke fair, når nogle voksne skærer unge over en kam og kalder dem egoistiske, mener forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning. Men er afkald ikke en del af at blive voksen, har Uddannelsesbladet spurgt ham.
Corona har i den grad vist os alle sammen betydningen af det fysiske møde.
Niels Ulrik Sørensen
Souschef og lektor Cefu

De voksne anser unge som en gruppe, der ikke overholder retningslinjerne. Det sker i en tid, hvor de unge går glip af milepæle som fælles skoleafslutninger og fejringer af svendebreve. En tid, hvor de unge må undvære det sociale ungdomsliv, de ellers ville have udfoldet. En tid, som de unge aldrig får igen.

Det mener Niels Ulrik Sørensen, der er souschef, forskningsleder og lektor ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet.

Han hæfter sig ved, at tidens unge tidligere er blevet opfattet som en generation, der er alt for optaget af at være korrekt – en generation uden ungdomsoprør. Efter udbruddet af corona er der imidlertid mange voksne, der peger fingre af de unge for ikke at overholde sundhedsmyndighedernes retningslinjer.

Men spørgsmålet er vel, om social afstand ikke også er et rimeligt offer at bringe for de unge.

Er det ikke vigtigere, at de unge overholder retningslinjerne for at mindske smittespredningen, end at de har lov til at være oprørske?

- Det er mit indtryk, at hovedparten af vores unge gør, hvad de kan for at overholde retningslinjerne, og et decideret oprør kan jeg på ingen måde få øje på. Der er nogle voksne, som har udråbt ungdommen til at være egoistisk og ligeglad, men den slags generaliseringer skal man som regel passe på med at lytte alt for meget til.

Kan de unge ikke bare give afkald på det sociale ungdomsliv i denne periode?

- Vores unge har i den grad givet afkald på samvær og fællesskaber under corona. En stor del af unges fællesskaber udspringer af skolen, som de ikke har haft adgang til. Sports- og fritidsaktiviteter er blevet aflyst. Cafe- og natteliv er lukket ned. De forsamlinger af unge, vi har været vidne til i parker og på pladser, udgør blot en dråbe i det store hav af socialitet, som de unge har været afskåret fra. Heldigvis har de digitale mødesteder været tilgængelige, men corona har i den grad vist os allesammen betydningen af det fysiske møde.    

Er det ikke en afgørende erkendelse på vejen mod at blive voksen, at en af livets barske realiteter er, at man ikke altid kan få det, man ønsker sig?

- Jo, men det er jo ikke kun de unge, der har været udfordret af corona. Det er vi mange andre, der også har været. Livets barske realiteter er noget, vi skal lære at håndtere og leve med hele livet. 

Dato
Af
Andreas Antoni Lund
Foto
Colourbox