00_2.JPEG
Nyhed

Elever vil have FGU ligestillet med andre uddannelser

Hvad er den vigtigste mærkesag for FGU i 2023? Eleverne er ikke i tvivl. FGU skal ligestilles med andre ungdomsuddannelser. Det besluttede de på elevorganisationens Modstrøms årsmøde.

Mette Jensen

Mette Jensen

22. november 2022

Onsdag den 16. november havde FGU’ernes elevorganisation Modstrøm indkaldt til årets foreningsværksted på Dalum Landbrugsskole.

Elever lige fra Tønder og Aalborg til Bornholm var mødt op, og i alt deltog 141 medlemmer fra FGU-skoler landet over.

Sammen stemte de om en prioriteret rækkefølge af foreningens mærkesager, inden dagen sluttede med valg af det ungeråd, som skal lede Modstrøm næste år.

Du kan se en video med et sammenkog fra dagen nederst i artiklen.

Ligestilling og tillid blandt mærkesagerne for 2023

Op til foreningsværkstedet havde Modstrøm gennemført en undersøgelse, hvor alle, der går på FGU, eller tidligere har gået på FGU eller en produktionsskole, havde mulighed for at sende input til, hvad de synes, Modstrøm skal kæmpe for.

Undersøgelsen gav 893 besvarelser og ud fra dem blev foreningens fire mærkesager for 2023 udpeget.

De fire sager er

1
FGU ligestilles med andre ungdomsuddannelser

Eleverne vil blandt andet have ret til handicaptillæg i lighed med studerende på SU-berettigede uddannelser. Derudover ønsker de en fast månedlig ydelse i stil med SU som erstatning for den nuværende elevløn, mulighed for at blive optaget på FGU udenom den kommunale ungeindsats (KUI) og endelig elevfester og lignende arrangementer, som elever på andre ungdomsuddannelser bliver tilbudt.  


LÆS OGSÅ: FGU-elever: Giv os handicaptillæg som andre studerende

2
Mere tillid til unge generelt

Denne sag blev præsenteret på scenen af Christoffer Larsen fra FGU Brøndby:

 - Politikere bør have mere tillid til de unge og det, de fortæller. Vi har en oplevelse af, at de unges ideer til deres fremtidige uddannelse ikke bliver hørt eller taget alvorligt. Man kan blandt andet få at vide, at man ikke kan klare denne form for uddannelse. Det har jeg selv prøvet. Og det er ikke nødvendigvis rigtigt.

- Jeg vil stemme på det, fordi det er vigtigt, at de unge selv bestemmer deres fremtid.

3
Adgangskrav til ungdomsuddannelser

Modstrøm ønsker at fjerne karakterer som adgangskrav til ungdomsuddannelser og i stedet basere optag på en konkret vurdering af den enkelte elev, der ikke baserer sig på et tal.

4
Gratis skolemad

Skolemad på FGU skal være gratis eller som minimum skal det være frivilligt eller ej, om man ønsker at købe skolemad eller ej. I dag er madordningen på skolerne obligatorisk for alle elever. Prisen for måltiderne trækkes automatisk fra elevlønnen.

En vinder blev kåret

Efter præsentationen af de fire sager var det op til deltagerne på foreningsværkstedet at beslutte, hvilken sag der skal have Modstrøms primære fokus næste år.

Hver deltager havde to stemmer, som de enten kunne vælge at placere samlet på én sag eller fordele på to forskellige sager. I enden af lokalet stod fire cylindre – en for hver sag – hvor de fremmødte så kunne placere deres stemmer i form af farvede bolde.

Efterhånden som de mange røde, lyserøde og grå bolde fandt vej til cylindrene stod det hurtigt klart, at to sager ville blive dagens stemmeslugere – ligestilling og tillid var tydeligvis noget, mange unge omkring FGU savner.

Med 93 stemmer endte det med at ´blive ’FGU ligestilles med andre ungdomsuddannelser’, der vandt titlen som den primære sag for 2023.

03.JPEG
Hver deltager placerede to farvede bolde på den eller de to sager, som vedkommende synes, det er vigtigst at kæmpe for.
Hver deltager placerede to farvede bolde på den eller de to sager, som vedkommende synes, det er vigtigst at kæmpe for.
04.JPEG
De to sager med flest stemmer blev ligestilling af FGU og mere tillid til de unge. Førstnævnte vandt med i alt 93 stemmer.
De to sager med flest stemmer blev ligestilling af FGU og mere tillid til de unge. Førstnævnte vandt med i alt 93 stemmer.

Plakater og budskaber tog form

Efter afstemningen satte flere af de unge ord på deres motivation for at stemme, som de havde gjort.

Fra min fars synspunkt var FGU’en bare en fucking taberskole, fortalte Max fra FGU Korsør, mens Ida fra FGU Vest i Varde oplevede at få at vide: Nå, du går på den moderne udgave af voksne uden chancer, når de hørte om FGU.

Begge ønskede både ligestilling af FGU og mere tillid unge.

I artiklen Unge efterlyser respekt: FGU er ikke en specialskole kan du læse mere om de unges oplevelse af at blive set ned på som elever på FGU

01.JPEG

Da alle, der ville fortælle om deres stemmer, havde talt, skulle elevrådene arbejde med at formulere budskaber, der kunne støtte op om årets sag.

Der blev diskuteret og tegnet på livet løs, og mange kreative plakater fandt vej til væggen.

”Lad os få de samme oplevelser som andre unge – lad os få fredsagsbar” og ”FGU er ikke taboo” var eksempler, mens der på en tredje plakat stod FG? Efterfuldt af spørgsmålet: Hvis vi ikke har samme rettigheder som andre uddannelser, hvad er vi så – Forberedende Grund?

- Vi har lige så meget ret til at være i skolesystemet, som de andre. Derfor skal vi have de samme rettigheder, sagde Rasmus fra FGU Vest i Esbjerg, som stod og betragtede plakaterne.

Han havde op til dagen valgt at stille op til Modstrøms ungeråd for 2023 for derigennem at gøre en endnu større indsats for at få budskaberne ud:

- Jeg stiller op, for at min stemme kan komme ud til nogle mennesker. Det er så vigtigt, at vi bliver hørt. At vi bliver set som nogle individer, der også vil have en fed skole. Vi er jo også en uddannelse som alle andre – det er vi.

Lærer: Skønt at se

For Launy Gregersen, lærer på FGU Vest i Esbjerg og med på dagen som sekretær for elevrådet, var det en oplevelse at se Rasmus og de øvrige elever tale deres sag i løbet af dagen.

- Jeg tænker, hvorfor er jeg ikke 16 år igen, for så ville jeg være på FGU. Nu får jeg lov at være her som lærer. Jeg synes, det er fedt.

- Dengang jeg var i uddannelsessystemet, var jeg også med til at kæmpe for tingene, så det er skønt at se, at der stadig er nogen, der gør det. Som Rasmus siger, vi skal kæmpe for at højne den her uddannelse og anerkendelsen af den. Det er supervigtigt.

Se flere billeder fra dagen i galleriet herover

Fredsvalg som afslutning

Foreningsværkstedet sluttede med valg til ungerådet 2023, hvor 15 kandidater og fem suppleanter stillede op til lige så mange pladser. Ungerådet fungerer som Modstrøms øverste beslutningstagere og skal det kommende år lede foreningens arbejde med de fire mærkesager.

Herunder fortæller fire fra det nyvalgte ungeråd om deres motivation for at stille op.

Til slut kunne en tilfreds sekretariatsleder i Modstrøm gøre status:

- Vi har oplevet stor opbakning i år, og det ser jeg også som et tegn på, at der er mange velfungerende elevråd ude på skolerne, som allerede er godt i gang med det her arbejde, så det er virkelig fedt, sagde Ebbe Bertelsen.

Som sekretariatsleder brugte han også dagen på at få føling med, hvad der rør sig hos de unge.

- Vi har stemt om fire sager i dag og hørt deltagernes motivation for at stemme som de gør, og det er det, vi bruger som energi og motor i vores arbejde det kommende år.

- Jeg havde ikke nogen forventning om, hvordan resultatet ville blive, fordi alle de her sager er blevet nævnt af rigtig mange. Men vi kan se, at det her med at blive ligestillet med og respekteret som andre unge, det er virkelig en grundlæggende vigtig sag.

LÆS OGSÅ: Det betaler sig at styrke elevernes demokratiske dannelse

Del siden på: