Bil på værksted
Aktuelt

Eksplosion i materiale- og energi­priser presser EUD’er og AMU’er

Priserne på råvarer og energi er på himmelfart og langt over, hvad erhvervsskolerne har budgetter til, og det går ud over kvaliteten af den undervisning, de kan tilbyde. Skolerne efterlyser taxameter­tilskud, som følger prisudviklingen.

Stigninger på op til 300 procent inden for det seneste år. Det er, hvad erhvervsskolen EUC Nord i Hjørring/Frederikshavn har oplevet på materialer, som skolen skal bruge til uddannelserne inden for metal og træ.

I gennemsnit er materialerne, EUC Nord køber ind, steget med omkring 50 procent. Blandt de hårdest ramte fag er tømrer-, smede-, murer-fagene. Prisen på mursten er for eksempel steget med 60 procent.

- Og det er jo lidt svært at blive murer, hvis du ikke har nogen mursten, påpeger A. Neil Jacobsen, administrerende direktør for erhvervsskolen EUC Nord i Hjørring og Frederikshavn.

Vi har jo kun ét sted at tage pengene fra, og det er fra uddannelserne.
A. Neil Jacobsen
Administrerende direktør for erhvervsskolen EUC Nord

Leveringerne tager også længere tid

Også hos TECHCOLLEGE i Aalborg er man presset af de stigende priser – det gælder såvel skolens erhvervsuddannelser som AMU-kurser.

- Hvor jeg tidligere betalte 144 kroner for en stålplade i 2 millimeter og 1 gange 2 meter, skal jeg i dag af med 480 kroner, fortæller Jesper Frydkjær Pedersen, uddannelseschef metalafdelingen på TECHCOLLEGE.

Og oven i det kommer udfordringer med forsyningen af materialerne.

- Til nogle af vores AMU-kurser skal vi bruge helt bestemte typer af certificerede materialer. Men de er blevet vanskeligere at skaffe, fordi det ikke længere er muligt at få materialerne leveret fra dag til dag. Det betyder også, at vi skal planlægge længere frem i tiden, for eksempel når det gælder svendeprøver, fortæller Jesper Frydkjær Pedersen.

Udgør i forvejen en stor udgiftspost

Af EUC Nords samlede udgifter udgør omkostninger til materialer omkring en femtedel.

- Vi har jo kun ét sted at tage pengene fra, og det er fra uddannelserne. Og vi havde allerede sparet alt det, vi kan de seneste år, inden corona kom og ødelagde budgetterne to år i streg. Der er altså ikke noget at give af. Så prisstigningerne kan virkelig mærkes, forklarer A. Neil Jacobsen.

Han henviser til det såkaldte omprioriteringsbidrag, der skar to procent af budgetterne til alle uddannelser fra 2016 til og med 2019. Ifølge direktøren kostede EUC Nord 17 millioner kroner om året.

Både erhvervsskolen i Hjørring og den i Aalborg genanvender da også i forvejen de materialer, de kan – også af hensyn til miljøet.

- Men der er grænser for, hvor meget man kan genbruge til undervisning, påpeger Jesper Frydkjær Pedersen.

Fortsat stigende priser i udsigt

Udsigterne for den nærmeste fremtid giver heller ikke uddannelsesstederne meget grund til optimisme.

- Vores leverandører har allerede annonceret de næste prisstigninger. I løbet af vinteren ser vi ind i prisstigninger på yderligere 10-15 procent, fortæller A. Neil Jacobsen fra EUC Nord.

I sidste ende handler det om, at vi skal bevare kvaliteten i vores uddannelser.
Lars Goldschmidt
Formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne

Og oven i prisstigningerne på materialer er skolerne også ramt af stigende energipriser. Alene i 2021 er prisen på naturgas og el ifølge Dansk Industri steget med henholdsvis 200 og 150 procent. Og også her forventer skolerne fortsatte stigninger.

- Næste år budgetterer vi med yderligere prisstigninger på energi på 25 procent, fortæller A. Neil Jacobsen.

Efterlyser nyt system for tilskud

Ingen af de to skoler mener, at de selv kan gøre meget mere for at imødekomme de høje materiale- og energipriser. I stedet bør man fra politisk side ændre de taxametertilskud, som skolerne får for deres udgifter til materialer og energi.

- Den prisstigningsregulering, vi får, forslår ikke til noget som helst. Der er behov for en mere realistisk prisregulering, der følger den udvikling, som finder sted i virkeligheden, efterlyser A. Neil Jacobsen.

Hos lederorganisationen Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har man været i kontakt med en række andre erhvervsskoler, som beretter om de samme udfordringer.

- Det er vigtigt, at der er tilstrækkelig økonomi til indkøb af de materialer, der er behov for på uddannelserne, siger Lars Goldschmidt, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne, og tilføjer:

- I sidste ende handler det om, at vi skal bevare kvaliteten i vores uddannelser.

Dato
Af
Andreas Antoni Lund
Foto
Jens Bach