Svejser med gnitser
Nyhed

Ingen udsigt til at der kommer ekstra FGU-penge på finansloven

De tilskud, som allerede er blevet afsat til FGU, skal først have lov til at gøre deres virkning, før der kan ses på, om der er brug for yderligere midler, siger børne- og undervisningsministeren.

Andreas Antoni Lund

26. august 2020

Der er – foreløbigt – afsat de ekstra midler til FGU, som skal være med til at rette op på FGU-institutionernes massive underskud.

Det siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til en såkaldt rundbordssnak med en række fagjournalister.

Hvis man politisk mener, at man vil skabe noget reelt nyt, der virkelig skal løfte de unge, som ikke har profiteret tilstrækkeligt af det ordinære system, så hjælper det ikke at sende tilbuddet i luften i en punkteret luftballon.

Rosenkrantz-Theil henviser til, at partierne bag FGU i juni gav et særtilskud på 57,2 millioner kroner til FGU-institutionerne – en fremrykning af et tilskud på i alt 117 millioner kroner, som institutionerne ellers først ville få, når deres elever er videre i uddannelse eller beskæftigelse.

- Det synes jeg lige, vi skal lade sætte sig, inden vi begynder at bedømme på, om der fortsat er brug for flere penge, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

FGU-lederne: Behov for en milliard

En analyse af institutionernes regnskaber, som FGU Danmark fremlagde umiddelbart efter vedtagelsen af særtilskuddet, viste dog, at 18 ud af 27 FGU-institutioner opererede med underskud i andet halvår af 2019. Samlet set havde sektoren et underskud på 46 millioner kroner – svarende til en gennemsnitlig underskudsgrad på seks procent.

- Politikerne har bestilt en Mercedes, men vil kun betale for en brugt cykel, sagde Lone Hansen, som er rektor på FGU Hovedstaden og næstformand i FGU Danmarks direktør- og rektorkollegium, til det politiske medie Altinget.dk, da FGU Danmark fremlagde de røde regnskaber.

FGU Danmarks vurdering er, at der er brug for op til en milliard kroner i tilskud. Men de penge skal FGU’erne altså ikke forvente vil blive afsat på finansloven for næste år, som der forhandles om i disse dage.

FGU-lærerne: Ny profession kræver rum

Også fra Uddannelsesforbundets side lyder der kritik af regeringens tilskud til uddannelsen.

- Hvis man politisk mener, at man vil skabe noget reelt nyt, der virkelig skal løfte de unge, som ikke har profiteret tilstrækkeligt af det ordinære system, så hjælper det ikke at sende tilbuddet i luften i en punkteret luftballon, mener Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan.

- Man er nødt til at sikre, at uddannelsesinstitutionerne har de penge, der skal til for både at kunne udvikle og drifte et reelt nyt tilbud, og til at man har rum og tid til at skabe en ny profession og en FGU-kultur, der favner, uddyber hun med henvisning til, at hensigten med FGU er, at det skal være en forberedende uddannelse med sin helt egen pædagogiske tilgang, hvor værkstedsundervisning og almen undervisning er smeltet sammen.

Minister: Skoleåret skal først lige starte

Kravene om yderligere tilskud til FGU er da heller ikke gået Pernille Rosenkrantz-Theils næse forbi.

- Jeg har hørt, at der er blevet bedt om flere penge. Vi har sendt flere penge ud, og det synes jeg, vi skal starte skoleåret med, inden vi begynder at vurdere, om der fortsat er et behov, lyder det ved rundbordssnakken fra børne- og undervisningsministeren.

Det første forslag til finansloven for 2021 ventes fremlagt i starten af næste uge.

 

 

Del siden på: