ferie.jpg
Nyhed

Ny ferielov: Din sommer­ferie i 2020 kan blive påvirket

Du skal lægge en plan for næste år, hvis du gerne vil holde fire ugers sommerferie i 2020. Men bare rolig. Din sommerferie i år er ikke i fare.

Andreas Antoni Lund

Colourbox

20. maj 2019

F

olketinget har ændret ferieloven, så nyansatte kan få betalt ferie, allerede første år de er ansat. Den nye lov har også betydning for, hvordan alle andre på arbejdsmarkedet kan afholde deres ferie. Du mister imidlertid ikke noget ferie, men optjener det bare på en anden måde.


Overgangen til den nye ferielov kan dog betyde, at du kan komme til at mangle feriedage til sommeren 2020, hvis du gerne vil holde sommerferie i fire uger.

De nuværende regler: Forskudt ferie

I dag har vi forskudt ferie. Du optjener ferie i kalenderåret – altså fra 1. januar til 31. december – og afholder ferien fra 1. maj til 30. april det følgende år. Der kan på den måde gå op til 16 måneder, fra du har optjent din ferie, til du kan afholde den. Og det rammer især nyansatte.

Læs mere om den gældende ferielov

Årsagen er, at der er en overgangsordning fra de gamle til de nye regler, som medfører, at du i år kun har otte måneder til at optjene ferie i til at holde ferie i sommeren næste år. Du vil til maj 2020 således kun stå med omkring 16 feriedage på kontoen. Fra 1. september 2020 optjener du 2,08 dage per måned.

Læg en plan allerede nu

Du behøver dog ikke at fortvivle helt. Mange har via deres overenskomst ret til at holde en sjette ferieuge, som ikke forsvinder med den nye lov. Har du det, har du mulighed for at aftale en hel eller delvis overførsel af den sjette ferieuge til næste år, som så kan bruges i sommerferien 2020.  

De nye regler: Samtidig ferie

Med den nye ferielov kan du afvikle din ferie, stort set så snart du har optjent den. Har du for eksempel optjent ferie i februar, kan du holde den i marts. Ferieåret kommer til at gå fra 1. september til 31. august året efter.

Læs mere om den nye ferielov

Desuden giver den nye lov arbejdsgiverne ret til at lade medarbejderne holde feriedage på forskud. Så måske en snak med din chef kan løse problemet.

Påvirker ikke din sommerferie i år

Den nye lov har ingen betydning for din sommerferie i år. Har du allerede lagt dine planer for sommeren i år, kan du altså bare tage det helt roligt.

Overgangen til de nye regler

Den nye ferielov træder i kraft 1. september 2020, men allerede i år starter en overgangsordning. Den medfører, at ferie, som er optjent i perioden fra 1. september 2019 til 31. august 2020, bliver indefrosset i en særlig fond. Pengene får du først udbetalt, når du forlader arbejdsmarkedet. Men du har altså stadig fem ugers betalt ferie i overgangsperioden.

Del siden på: