Få tjek på

Forårets betalte fridage

Foråret byder på en række helligdage, hvor du har fri med løn. Men hvordan er det nu lige med dage som grundlovsdag og 1. maj? Få overblikket her.

Artiklen er opdateret i marts 2024

Forårsmånederne byder på flere skønne forlængede weekender med plads til afslapning, sommerhusture og familiehygge.

Der er 10 helligdage i Danmark. Nogle af dem afholdes fast på hverdage, mens andre er knyttet til en bestemt dato og dermed ligger på forskellige ugedage fra år til år. I 2024 falder otte af helligdagene på en hverdag. Fem af dem ligger fra marts til og med maj. På helligdage har du ret til at holde fri med løn.

Påsken giver fem sammenhængende fridage

Forårets første helligdage falder i påsken, hvor du kan se frem til at have betalt fri fra skærtorsdag og frem til 2. påskedag om mandagen.

Arbejdernes internationale kampdag 1. maj 2023

1. maj er ikke en helligdag, men afhængig af dine ansættelsesvilkår kan du have ret til en halv eller en hel fridag. Det vil fremgå af din overenskomst, personalepolitikken på din arbejdsplads eller eventuelle særlige kommunale aftaler. For de fleste af Uddannelsesforbundets medlemmer er 1. maj en almindelig arbejdsdag.

Kristi himmelfartsdag og fredagen efter 9.-10. maj 2024

40 dage efter påske og 10 dage inden pinse falder Kristi himmelfartsdag. Den ligger altid på en torsdag og er en helligdag. Det er fredagen efter til gengæld ikke. Så hvor Kristi himmelfartsdag er en fridag med løn, er fredag for de fleste en helt almindelig arbejdsdag. Nogle arbejdspladser har dog valgt at holde lukket, så både personale og elever og kursister har en lang weekend. Tjek personalepolitikken på din arbejdsplads, eller spørg din TR, hvis du er i tvivl, om du har fri.

Pinse 19.-10. maj 2024

Pinsen forlænger weekenden med en betalt fridag 2. pinsedag.

Grundlovsdag 5. juni 2024

Ligesom 1. maj er grundlovsdag en af de dage, hvor mange kan blive i tvivl, om de har fri. Nogle arbejdsgivere og kommuner har haft tradition for, at dagen er en hel eller halv fridag. Grundlovsdag er dog ikke en helligdag, så medmindre andet fremgår af din overenskomst, ansættelseskontrakt eller personalepolitikken på din arbejdsplads, er det en almindelig arbejdsdag.

Dato
Af
Foto
Illustration: Kim Fossum