231120_VUC_Holstebro_44.jpg
Jens Bach
Tema: VUC i krise

Underskud præger fortsat VUC-institution­erne, som er gået i gang med at fyre

Hver anden VUC-institution kører med underskud, samtidig med at der er udsigt til færre kursister. Konsekvensen kan meget vel være, at såvel afdelinger som hele institutioner må lukke.

Andreas Antoni Lund

Jens Bach

14. oktober 2021

Da VUC-sektoren i slutningen af 2019 advarede om, at flere af landets knap 70 VUC-afdelinger var i fare for at måtte lukke, fik institutionerne en økonomisk håndsrækning fra Christiansborg, som gjorde, at de kunne overleve – en stund.

På trods af flere ekstraordinære tilskud havde 12 ud af landets i alt 24 VUC-institutioner, som aflægger selvstændigt regnskab, underskud i 2020. Og siden 1. august 2020 er der da også blevet afskediget 37 lærere ud af i alt knap 800 ansatte på VUC, der vejleder til og underviser i de almene fag svarende til et niveau på 9.-10. klasse på AVU og FVU. Det viser optællinger, som Uddannelsesbladet har foretaget.

- Det står virkeligt slemt til lige nu. Vi snakker om lukningstruede intuitioner, advarer Pernille Brøndum, formand for lederorganisationen Danske HF & VUC.

2021 kan blive katastrofeår

Hun påpeger, at selv om hver anden VUC-institution kører med underskud, så ser regnskaberne faktisk bedre ud, end de reelt er, fordi VUC-institutionerne under corona har fået særlige tilskud og midlertidigt har haft færre udgifter.

- Der er meget større underskud på vej i indeværende år, ligesom der vil komme fyringsrunder, fordi vi ikke kan få budgettet til at hænge sammen i år. Mit bud er, at 2021 bliver et katastrofeår for VUC, vurderer Pernille Brøndum.

Som eksempel nævner hun Nordvestsjællands HF & VUC, der har omkring 450 årskursister, og som hun selv er rektor for.

- Vi har fået knap to millioner kroner i tilskud under corona og har budgetter, der ikke er brugt op. Alligevel kommer vi formentlig ud med en million i underskud, fortæller Pernille Brøndum.

Kursisterne fosser ud

Årsagerne til VUC-institutionernes pressede økonomier er flere, men skyldes hovedsageligt tilbagegang i antallet af kursister. En udvikling, som den højkonjunktur, der er opstået i kølvandet på corona-nedlukningerne ifølge Danske HF & VUC, blot vil accelerere.

- Sådan som kursisterne fosser ud lige nu, er vi på vej ind i en krise her i efteråret, som var svær at forudsige for bare et halvt år siden, forklarer Pernille Brøndum.

Højkonjunkturen har ifølge Danske HF & VUC ind til videre medført et gennemsnitligt aktivitetsfald på enkeltfagsuddannelserne på 13 procent sammenlignet med sidste efterår.

Dyk ned i regnskaberne

Del siden på: