Fokus

Underskud præger fortsat VUC'erne, som er gået i gang med at fyre

Hver anden VUC-institution kører med underskud, samtidig med at der er udsigt til færre kursister. Konsekvensen kan meget vel være, at såvel afdelinger som hele institutioner må lukke.

Da VUC-sektoren i slutningen af 2019 advarede om, at flere af landets knap 70 VUC-afdelinger var i fare for at måtte lukke, fik institutionerne en økonomisk håndsrækning fra Christiansborg, som gjorde, at de kunne overleve – en stund.

På trods af flere ekstraordinære tilskud havde 12 ud af landets i alt 24 VUC-institutioner, som aflægger selvstændigt regnskab, underskud i 2020. Og siden 1. august 2020 er der da også blevet afskediget 37 lærere ud af i alt knap 800 ansatte på VUC, der vejleder til og underviser i de almene fag svarende til et niveau på 9.-10. klasse på AVU og FVU. Det viser optællinger, som Uddannelsesbladet har foretaget.

- Det står virkeligt slemt til lige nu. Vi snakker om lukningstruede intuitioner, advarer Pernille Brøndum, formand for lederorganisationen Danske HF & VUC.

2021 kan blive katastrofeår

Hun påpeger, at selv om hver anden VUC-institution kører med underskud, så ser regnskaberne faktisk bedre ud, end de reelt er, fordi VUC-institutionerne under corona har fået særlige tilskud og midlertidigt har haft færre udgifter.

- Der er meget større underskud på vej i indeværende år, ligesom der vil komme fyringsrunder, fordi vi ikke kan få budgettet til at hænge sammen i år. Mit bud er, at 2021 bliver et katastrofeår for VUC, vurderer Pernille Brøndum.

Som eksempel nævner hun Nordvestsjællands HF & VUC, der har omkring 450 årskursister, og som hun selv er rektor for.

- Vi har fået knap to millioner kroner i tilskud under corona og har budgetter, der ikke er brugt op. Alligevel kommer vi formentlig ud med en million i underskud, fortæller Pernille Brøndum.

Kursisterne fosser ud

Årsagerne til VUC-institutionernes pressede økonomier er flere, men skyldes hovedsageligt tilbagegang i antallet af kursister. En udvikling, som den højkonjunktur, der er opstået i kølvandet på corona-nedlukningerne ifølge Danske HF & VUC, blot vil accelerere.

- Sådan som kursisterne fosser ud lige nu, er vi på vej ind i en krise her i efteråret, som var svær at forudsige for bare et halvt år siden, forklarer Pernille Brøndum.

Højkonjunkturen har ifølge Danske HF & VUC ind til videre medført et gennemsnitligt aktivitetsfald på enkeltfagsuddannelserne på 13 procent sammenlignet med sidste efterår.

Dato
Af
Andreas Antoni Lund
Foto
Jens Bach