071021_SusanneBirk_03.jpg
Jens Bach
Nyhed

COVID-19-ramte Susanne blev raskmeldt af jobcenteret

Selv om lægen havde erklæret VUC-vejleder Susanne Birk for syg, afgjorde jobcenteret, at hun ikke var berettiget til sygedagpenge. Den afgørelse har Anke­styrelsen nu omstødt. Uddannelses­forbundet kalder jobcenterets håndtering for absurd.

Andreas Antoni Lund

Jens Bach

10. november 2021

Hun bliver syg med COVID-19 i december og er meget medtaget hen over julen. Hun har hovedpine, er træt, har svært ved at holde koncentrationen, og i februar vurderer hendes læge, at der stadig vil gå 2-3 måneder, før hun er sluppet af med sygdommen og dens senfølger.

Mens Susanne Birk er sygemeldt, får hendes arbejdsplads, Thy-Mors HF & VUC i Thisted, godtgjort hendes løn med sygedagpenge. Og i marts får hun derfor et opkald fra kommunens jobcenter – en såkaldt opfølgningssamtale. Hun beskriver sine symptomer og fortæller, at det går op og ned i forhold til hendes helbred.

De sagde til mig, at jeg bare kan gå ud og finde et andet arbejde. Men jeg var jo sygemeldt. Hvad tænkte de, at jeg skulle søge?

Hun fortæller også, at hun på sit arbejde skal have mange bolde i luften, har mange koordinerende arbejdsopgaver, at der er meget travlt på arbejdet, og alt det gør, at hun har behov for at hvile sig efter arbejde.

- Jeg påpegede, at lægen havde sygemeldt og sagt, at jeg skulle tage den med ro og blive på halv tid. Og så fik jeg at vide lige dér over telefonen, at jobcenteret vurderede, at jeg var rask, fortæller VUC-vejlederen.

Jobcenter mener, hun skal finde nyt job

Jobcenteret afgør, at hun ikke er berettiget til sygedagpenge og anbefaler hende at finde et andet arbejde, fordi det – ifølge jobcenteret – er selve jobbet, hun ikke kan håndtere. Jobcenteret konkluderer, at hun er uarbejdsdygtig – ikke fordi hun er syg, men fordi hendes arbejde er for belastende.

- De sagde til mig, at jeg bare kan gå ud og finde et andet arbejde. Men jeg var jo sygemeldt. Hvad tænkte de, at jeg skulle søge? undrer Susanne Birk sig.

Det kan da ikke være jobcenterets opgave at sørge for, at man ikke kan beholde sit arbejde.

- Det var dybt ubehageligt at blive anklaget for at lyve om, at jeg var syg. Det er usagligt og uprofessionelt. Det er da ikke andre end en selv og ens læge, som kan vide, om man er rask eller syg, påpeger Susanne Birk.

Og det er hun ikke ene om at mene. I juli afgjorde Ankestyrelsen – som Susanne Birk havde kontaktet på opfodring af Uddannelsesforbundet – nemlig, at hun rent faktisk var berettiget til sygedagpenge.

Forbund: God dag mand økseskaft-sag

Også hos Uddannelsesforbundet er man dybt forundret over jobcenterets vurdering.

- Hele forløbet er en god dag mand økseskaft-sag, og jobcenterets afgørelse er absurd, mener en af forbundets socialrådgivere Erling Kure.

Susanne Birk har selv tidligere arbejdet for et jobcenter, men kan heller ikke se nogen fornuft bag den slags afgørelser.

- Det kan da ikke være jobcenterets opgave at sørge for, at man ikke kan beholde sit arbejde. Det er helt bagvendt, man bliver jo ikke rask hurtigere af at blive behandlet på den måde, pointerer hun.

Thisted Kommune – og dermed jobcenteret – oplyser, at man ikke må udtale sig i sagen, idet der er tale om en personsag.

Del siden på: