Genrefoto_Mikkel Østergaard.jpg
Nyhed

Forbundet sikrer 55 virksomheds­overdragede lærere to millioner kroner

Da AOF Center Sydjylland overtog undervisningen af indvandrere i dansk fra LærDansk i det sydjyske, var det uden at videreføre lærernes anciennitet. Det er der nu rettet op på.

Andreas Antoni Lund

Mikkel Østergaard

15. oktober 2019

L

ærerne kan komme i klemme, når en virksomhed overtager en anden virksomheds undervisning.

Det var tilfældet, da AOF Center Sydjylland i marts 2016 overtog danskuddannelsen af indvandrere af LærDansk i det sydjyske, efter at opgaven var blevet sendt i udbud af Esbjerg Kommune. For da AOF Center Sydjylland overtog undervisningen med årsskiftet til 2017, fulgte ikke alle undervisernes rettigheder med.

AOF Center Sydjylland vurderede nemlig ikke, at det var forpligtet til at virksomhedsoverdrage medarbejderne. Dermed mistede de ansatte med overdragelsen det fyringsvarsel og den godtgørelse for fyring, som de havde optjent hos LærDansk.

Overtog både lærere og lokaler

I alt overtog AOF Center Sydjylland 55 ud af LærDansks 61 undervisere. Dertil kom undervisningslokaler i Esbjerg, Ribe og Vejen.

 

Reglerne for virksomhedsoverdragelse ville gælde, hvis man overtager en fabrik og dens maskiner. Her har man overtaget skolen og lærerne. Og det vigtigste for produktionen på et uddannelsessted er lærerne.

- Reglerne for virksomhedsoverdragelse ville gælde, hvis man overtager en fabrik og dens maskiner. Her har man overtaget skolen og lærerne. Og det vigtigste for produktionen på et uddannelsessted er lærerne, fastslår leder af Uddannelsesforbundets forhandlingsenhed Jens Dam.

Forbundet vurderede derfor, at der de facto var tale om den samme virksomhed, som AOF Center Sydjylland havde overtaget af LærDansk. Imidlertid kunne Uddannelsesforbundet konstatere, at AOF ansatte lærerne, uden at de fik deres vilkår med sig. De 55 lærere stod derfor til at miste deres opsigelsesvarsels længde – op til seks måneder – og fratrædelsesgodtgørelse – op til tre måneders løn.

Forbundet kontaktede derfor AOF, og da AOF efter skriftlige henvendelser og et møde med dets advokat fortsat ikke ville anerkende virksomhedsoverdragelsen, lagde Uddannelsesforbundet sag an ved Retten i Esbjerg.

I september i år blev sagen afsluttet med et forlig, hvor Uddannelsesforbundet fik ret i alle sine påstande. Det betyder, at alle underviserne nu er virksomhedsoverdragede. Ni af lærerne har fået manglende løn og fratrædelsesgodtgørelse med tilbagevirkende kraft. I alt får lærerne over 2,2 millioner kroner udbetalt.

Direktør: Vi handlede i god tro

Hos AOF Center Sydjylland vil man fremadrettet have klarere retningslinjer for virksomhedsoverdragelse for at undgå at komme i en lignende situation.

- Fra starten af var vi overhovedet ikke i tvivl om, at der ikke var tale om virksomhedsoverdragelse. Det byggede vi på et møde, vi havde haft med Uddannelsesforbundet. Vi var i god tro, forklarer direktør Solveig Poulsen.

Hun påpeger, at der i udbudsmaterialet blot stod, at der kan være tale om virksomhedsoverdragelse, samtidig med at AOF Center Sydjylland ifølge hende af medarbejderne fik oplyst, at de allerede havde fået fratrædelsesgodtgørelse af LærDansk.

De her virksomheder kommer i udbud hvert fjerde år. Og hvis vi ikke får sikret, at lærerne får deres vilkår med til den nye arbejdsgiver, betyder det, at de aldrig kan opnå mere end tre måneders opsigelsesvarsel.
Del siden på: