Forbundets fødselsdag skaldet.jpg
Julie Flansmose
TEMA: 10 år med forbundet

Forbundet der blev født i krisetider

Uddannelsesforbundet fylder ti år. Men forbundets fødselsdato har betydet, at det har måttet springe barndommen og teenageårene over og i stedet blive voksen med det samme.

Andreas Antoni Lund

Julie Flansmose

11. februar 2019

Uddannelsesforbundet blev undfanget, da tre lærerforbund tilbage i 2009 blev gift sammen til ét.

Og det var et ægteskab, som gav og giver god mening ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Laust Høgedahl. Men Uddannelsesforbundet stod allerede som spæd over for en barsk virkelighed.

- Forbundet blev født ind i en vanskelig tid, hvor vi gik fra en buldrende højkonjunktur i starten af 00’erne til en brat opbremsning med finanskrisen i 2008 og en helt anden politisk dagsorden i kølvandet på finanskrisen, forklarer Laust Høgedahl.

Siden 2009 er der i eskalerende grad blevet tænkt i besparelser og effektiviseringer af uddannelsessektoren.

Dermed måtte Uddannelsesforbundet ifølge arbejdsmarkedsforskeren træde sine første skridt med en defensiv dagsorden, hvor det handlede om at parere nedskæring efter nedskæring fra politisk side.

Et barn af et ægteskab mellem tre

Fødselsdatoen for Uddannelsesforbundet skulle vise sig at være godt timet, lyder det fra forbundets første – og stadig siddende – formand, Hanne Pontoppidan. Hun var allerede forud for ægteskabet formand for et af de tre giftemodne forbund, LVU. Det vil sige, at LVU havde været giftemoden i længst tid. Forlovelsen med DTL og DPL kom i løbet af 00’erne.

Husker du 2009?

  • Det er kun ti år siden. Men verden så alligevel noget anderledes ud. Det var året, hvor Barack Obama blev indsat som USA’s 44. præsident. Anders Fogh Rasmussen (V) blev udnævnt til NATOs generalsekretær. Og Lars Løkke Rasmussen (V) overtog statsministerposten for første gang.
  • Finanskrisen, der var brudt ud i efteråret året før, begyndte for alvor at kunne mærkes, og den anden bankpakke blev bevilliget af staten.
  • I 2009 var det kun et år siden den første smartphone, iPhone 3, blev lanceret. Og det var før Uber, Instagram, Spotify, Airbnb, Snapchat, bitcoins, Tesla og iPad fandtes.

For LVU havde det allerede længe forud for vielsen været et mål at samle alle lærerorganisationer inden for voksen- og ungdomsuddannelserne i en faglig organisation.

Det var det, fordi det overordnet var det samme mål, som de faglige organisationer havde: At de unge på deres uddannelser fik gode uddannelser, og der var ordentlige arbejdsvilkår for lærerne.

- Derfor var det rigtig vigtigt, at vi gik sammen. Og det var rigtig vigtigt, at vi gik sammen på det tidspunkt, så vi fik sat et fælles mål for, hvad vi ville, før besparelserne på uddannelserne for alvor tog fart. Siden 2009 er der i eskalerende grad blevet tænkt i besparelser og effektiviseringer af uddannelsessektoren, forklarer Hanne Pontoppidan.

Tvunget til at blive voksen tidligt

Spørger man forbundsformanden, har Uddannelsesforbundet både lært at kravle og gå – ja, sågar at løbe. Forbundet er altså trods sin unge alder hverken barn eller teenager. Forbundet blev fra første dag tvunget til at være voksent.

- Jeg har altid syntes, at vi har haft et kompetent forbund, som har kunnet det, det skal kunne. Kravene til specialviden på alle mulige områder inden for uddannelsessektoren er vokset markant de seneste år. Og der har vi fulgt med. Men der bliver mere og mere travlt. Og det er bekymrende, slår forbundsformanden fast.

Det er ifølge hende bekymrende, fordi det er en afspejling af, at forbundets medlemmer – lærerne og vejlederne – skal løbe meget stærkere nu, end de skulle for ti år siden.

Med finanskrisen på mange måder lagt bag os kan man håbe, at der blot er tale om en sprint for såvel forbund som medlemmer. Tiden vil vise, om det i virkeligheden bliver en maraton.

Del siden på: