Anmeldelser

Danmark i Afghanistan – Fra engagement til exit

Anmeldt af Ole Fournais

Denne anmeldelse bliver til, mens den ulyksalige krig i Ukraine igen griber om sig – nu med nye offensiver på landjorden og talrige aktioner i luften. Den aktuelle krig ser i øjeblikket ud til at kunne trække længe ud – som den internationale indsats i Afghanistan og dermed også den danske – gjorde.

De tre forfattere til denne beskedne, men meget vigtige bog er alle gymnasielærere med meget pædagogisk erfaring, som på forbilledlig måde præger indholdet.

Bogen indeholder en stribe yderst velvalgte dokumenter, nogle officielle beskrivelser, tankevækkende analyser med mere af den danske indsats gennem 20 år. Disse tekststykker vil på mange måder sikkert være en øjenåbner for mange af vores elever, kursister og studerende, som allerede nu formodentligt har fået denne krig på lang afstand.

For denne anmelder står de helt personlige beretninger – ofte fra selve lejren – meget stærkt: Som læser føler man sig ganske tæt på de oplevede situationer. Her vil mange måske for alvor mærke forskellen til diverse digitale spil, videoer, spillefilm og lignende.

Det hele serveres i et meget enkelt og let sprog uden at lefle for læseren. Nødvendige fremmedord og tekniske betegnelser bliver kyndigt forklaret. Teksterne ledsages på glimrende vis af en række fotografier – både officielle og helt personlige. Desuden rummer bogen nogle gode og instruktive landkort, som altid er nødvendige for, at brugere af bogen kan se og fornemme den geografiske og politiske sammenhæng.

Danmark_i_Afghanistan.jpg

Om bogen 

  • Forfatter: Af Hans Henrik Henriksen, Jeppe Bæk Meier og Rasmus Thestrup Østergaard
  • Forlag: Columbus
  • Sider: 104
  • Pris: 168 kroner plus moms.
  • Bogen får ✓✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

Bogens beskedne 104 sider til trods når den langt omkring med kapitler som Vejen til Afghanistan, Danmarks krig i Afghanistan i henholdsvis 2002-05, 2006-14 og 2015-21, Soldaternes krig i Afghanistan og Fortolkninger.

Hertil en særdeles fyldig og meget brugbar litteraturliste plus ikke mindst liste med anvendte hjemmesider, et godt indeks samt en liste over billeder.

Gennem hele bogen suppleres teksterne med, hvad der virker som meget gennemarbejdede opgaver – alle velvalgte til det pågældende afsnit og særdeles pædagogisk formuleret.

Bogen er tiltænkt gymnasiets ældste klasser, men denne anmelder vil også anbefale mange andre at læse bogen – ikke mindst for at blive klogere på vores mangeårige engagement i det fjerne land.

Samlet set skal forlaget Columbus igen have ros for at støtte en udgivelse om et ellers noget forsømt emne. Men størst ros tilfalder dog de tre forfattere for at have skabt en yderst brugbar fagbog om et noget delikat emne. De har fundet en meget flot balance mellem beskrivelser og stillingtagen uden den ungdommelige forherligelse af soldaterlivet, som ofte ses i andre ”krigsbøger”.

Del siden på: