Anmeldelser

Kina – under forandring

Anmeldt af Ole Fournais

28. marts 2022

Denne anmeldelse skrives, mens uhyggelige beretninger fra krigen i Ukraine ruller over tv-skærmen, fylder avisernes forsider og dominerer talrige radioprogrammer. I denne kontekst er det slående og tankevækkende at læse denne bogs omtale af Kinas rolle i international politik – især som landets ledere ønsker, at Kina skal fremstå i Vesten.

Det ligger lige for at drage paralleller mellem Kinas nuværende situation og Ruslands ønsker eller krav til dets naboland, Ukraine.

På flere måder er det en suveræn bog, som kommer ganske fint rundt om de valgte områder for dette enorme land med disse fire hovedkapitler:

  • Kina - sociologisk set
  • Politik i Kina
  • Økonomi i Kina
  • Kina i international politik.

Hertil et meget imponerende stikordsregister plus adskillige sider med fyldige noter. Det borger for solid faglig baggrund.

Bogen giver læseren et grundlæggende indblik i de væsentlige kinesiske samfundsforhold. Ikke mindst beskriver bogen, hvordan den nuværende præsident, Xi Jinping tilsyneladende samler grebet om magten.

Det fører også frem til det absolut essentielle spørgsmål: Hvad kendetegner Kinas situation i dag, og hvor er det på vej hen? 

Bogen beskriver også de mange og voldsomme ændringer i befolkningens levevilkår på glimrende vis med gode kurver og tabeller. 

De mange korte afsnit i hvert kapitel er letlæselige med et enkelt og flydende sprog. Talrige nødvendige fagudtryk er omhyggeligt forklaret, så alle vore elever og studerende vil kunne forstå. Og derudover rummer bogen en lang række gode og instruktive landkort, som giver større overskuelighed og i sig selv forklarer sammenhænge. 

Læseren møder mange yderst velvalgte fotografier, der ofte er taget af forfatteren selv. Nogle er hele fortællinger i sig selv, som for eksempel på side 147 med helt øde motorvej eller side 159 med et hærget og nedslidte ægtepar. Ligeledes er der på side 92 dramatiske scener ved en demonstration. Enkelte fotos er desværre gengivet noget uskarpt. Her burde en forlagskonsulent have grebet ind. 

 

Kina under forandring.jpg

Om bogen 

  • Forfatter: Af Ras Tind Solvig Jansen. 
  • Forlag: Columbus
  • Antal sider: 220
  • Pris: 149 kroner plus moms.
  • Bogen får ✓✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering. 

 

Forlaget nævner, at bogen henvender til de fire hovedområder i samfundsfag. Men denne anmelder forventer også, at undervisere på flere niveauer vil bruge bogen helt eller i udvalg for eksempel ved sammenligninger mellem en række lande og i tværfaglige projekter. Desuden er det oplagt at bruge bogen ved forberedelse af studierejser i. 

Forfatteren øser hele bogen igennem af sin store erfaring med Kina både fra opgaver for Nordisk Råd, fra sin tid som embedsmand og fra sin undervisning ved universitet i Shanghai. Man mærker tydeligt, at han selv har været der og oplevet det beskrevne. Det er bare suverænt. Og derfor skal Ras Tine Solvig Jansen have særdeles megen ros for denne bog. 

Det er dejligt, at forlaget Columbus igen har støttet et projekt til et snævert emne, og fejlen med de uskarpe billeder må skyldes en lapsus hos en konsulent.

Del siden på: