KINA - temaer i moderne kinesisk historie
12. oktober 2022
Mon ikke alle danskere har en mening eller en association om Kina? Måske som arnested for coronavirussen (vistnok). Eller fra sportens verden, hvor kinesiske gymnaster og badmintonspillere har efterladt os som måbende tilskuere. Selvfølgelig også det kinesiske køkkens take-away mad, men historie og politik? Men de færreste danskere kender nok ret meget til Kinas årtusinder lange civilisations historie andet end fra mainstream Hollywood film. Og så måske lidt diffus viden om Mao og revolutionen.
“KINA - temaer i moderne kinesisk historie” udfylder således et kæmpe tomrum af mangel på viden. Heldigvis bliver det hurtigt klart for læseren, at forfatterne formår at give liv og fylde til de tungebrækkende kinesiske sted- og personnavne. Bogen er medrivende, oplysende og opklarende - ja, ganske enkelt elementært spændende læsning.
Kinas nuværende præsident, Xi Jinping, overtog i 2012 ledelsen af Kommunistpartiet. I den forbindelse formulerede han sine politiske visioner i form af en drøm om at genrejse partiet og den kinesiske nation. Han lovede befolkningen at sætte hårdt ind mod forurening, social ulighed og fattigdom - at sikre alle større velstand og et lykkeligere liv. Det er denne drøm, og forsøget på at realisere den, der er omdrejningspunktet for bogen.
Om bogen
- Forfatter: Lene Sønderby Bech, Signe Lang Holmgaard og Christian Nielsen
- Forlag: Systime
- Antal sider: 253
- Pris: 276 eksl.moms
- Bogen får ✓✓✓✓✓
Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.
I fem fyldige kapitler fører forfatterne læseren gennem Kinas historie. Fra dynastiernes historie, der begynder flere tusind år før vores vestlige tidsregning, over imperiet og til dannelse af republikken Kina i 1911. Mao Zedong og Den Lange March i 1934-35. Grundlæggelse af det moderne Kina, Folkerepublikken, i 1949 og frem til i dag. Kulturrevolutionen i 1966-1976, Demokratibevægelse og international kritik af Kina.
Herefter følger fem temaer med tekst, opgaver og kildemateriale.
- Kinas politiske og administrative system.
- Made in China 2025. De industrielle revolutioner. Handelskrig.
- Den Nye Silkevej.
- Social ulighed. Rig og fattig. Køn og klasse.
- Kina og Menneskerettighederne.
Bogen præsenterer mange skriftlige kilder og illustrationer, der i sig selv er stof til diskussion, analyse, kritik og basal forståelse for Kinas folk og historie.
Bogen er skrevet til historiefaget på ungdomsuddannelserne. Der er tekst, opgaver og arbejdsspørgsmål til flere interesser og sværhedsgrader. Således rammer de tre forfattere også pensum i samfundsfag og kinesisk. Men ikke mindst alle med interesse for Kina, dets folk og levevilkår.
Dette materiale virker usædvanligt helstøbt, pædagogisk og fagligt gennemarbejdet og energisk. Her sprænges skalaen for tildeling af stjerner, så det det fem af de store.