Grundforløb i samfundsfag - om frihed og lige muligheder

Forfatter
Jakob Buhl Jensen
Forlag
Systime
Antal sider
107
Pris
88 kroner
Bogen får
I uddannelsessektoren kan man indimellem have oplevelsen af, at udviklingen går så hurtigt, at man har svært ved at følge med. Man når stort set kun lige frem til, at noget bliver normalt, før beslutningstagerne er i fuld gang med endnu en gang at skabe ændringer eller reformer.

I faget Samfundsfag blev grundforløbet ændret i foråret 2020, så faget nu i højere grad skal "...tilrettelægges som et tema med inddragelse af sociologi, politik og økonomi og med inddragelse af både kvalitative og kvantitative data..." står der i fagets bekendtgørelse.

Derfor denne 2. udgave, som er en opdateret og revideret udgave af samme forfatters bøger fra 2017 og 2019. Som de tidligere udgaver har bogen fokus på "need-to-know-begreber" og på diverse modeller til C-niveau, men bogen rummer desuden en lang række øvelser og arbejdsformer, som kan inspirere til træning og anvendelse af talrige begreber på en række forskellige samfundsfaglige problemstillinger.

Bogens tyngde ligger på beskrivelserne af grundlæggende forestillinger om frihed og om lige muligheder set gennem politiske ideologier, og det hele bliver bundet vældig godt sammen af tre tunge begreber som politik, sociologi og økonomi. 

Også i denne udgave supplerer man de letlæselige tekster af aldeles glimrende grafer, modeller og øvelser - fremragende gjort.

Tilsvarende er der udvalgt en række yderst relevante fotografier, som på den ene side støtter teksten og på den anden side skaber perspektiver for bogens brugere. 

Undervejs præsenterer forfatteren et spændende læringskoncept (side 15) kaldet "BUILD":

  • B : begreber
  • U : undring
  • I : indsigt
  • L : læring
  • D : diskussion.

Det kunne være meget interessant om nogle år at læse, hvordan dette koncept er blevet modtaget og ikke mindst anvendt! 

Tilsvarende gengiver forfatteren Gymnasielovens fem overordnede kompetencer - nødvendige for tidens såkaldte "Global Kids":

  • Globale kompetencer
  • Karrierekompetencer
  • Innovative kompetencer
  • Digitale kompetencer
  • Skriftlige kompetencer.

For denne anmelder er det absolut bedste afsnit i bogen imidlertid side 99 - 104, hvor en række kendte og mindre kendte personer fortæller om deres personlige oplevelser med faget samfundsfag, som de ofte tillægger særdeles stor betydning for deres egen dannelse som et voksent menneske i en politisk sammenhæng. Det er en fremragende idé og flot udført!

Som altid ved udgivelser fra Systime får køberen også adgang til omfattende materiale via den digitale udgave: opgaver, øvelser og eksempler.

Derfor skal Systime igen-igen have ros for en meget anvendelig bog.

Men størst ros gives til Jakob Buhl Jensen for en gedigen udgivelse med et letlæseligt sprog og med talrige gode pædagogiske vinkler.

Dato
Af
Anmeldt af Ole Fournais