Anmeldelser

Verden før 1914 – i dansk perspektiv

Som sagt så gjort – fremragende tekster, videoklip, mange illustrationer, interaktion og alt til tastatur og skærm hørende. Og så skal der altså også lige laves en printet udgave. Kompakt og med et OK udvalg af de mange illustrationer fra net-udgaven.

Anmeldt af Verner Lynge

29. juni 2021

Det er sket før: Systime hyrer en stor faglig kapacitet til at skrive en lærebog – eller rettere et fagligt emne i deres systime.dk. Som sagt så gjort – fremragende tekster, videoklip, mange illustrationer, interaktion og alt til tastatur og skærm hørende. Og så skal der altså også lige laves en printet udgave. Kompakt og med et OK udvalg af de mange illustrationer fra net-udgaven.

Cand.mag. Carl-Johan Bryld kan sit stof og sin historie.  Kapitlerne er skrevet med sikker hånd, og kun i introduktion og kilder finder man ud af, hvad der menes med den ”problematiserende” tilgang til stoffet, som Bryld gerne ser, at eleverne får. Imidlertid står Brylds hovedtekster så stærkt og med faglig autoritet, at man lige skal tilbage til intro og opgaver for at fange den der med det problematiserende. Det kan dog også ses som bogens styrke – at vi her får en række kildebelyste perioder, fra oldtid og frem, og at der ud af Brylds ”maggieterninger” kan hentes flere analysevinkler.

Hvad lærer og elever end gør, er det ikke historie for begyndere.  STX, HF og HHX står der anvisende på pressemeddelelsen. Man skal kunne læse tekster, som er fakta-pakkede og massivt sammenskrevet.

Det hindrer ikke, at man på ikke så boglige ungdomsuddannelser kan udtage specifikke afsnit eller kapitler – i netversionen især – og gøre dem til genstand for grundlæsning i en tematisk behandling af for eksempel middelalder.

 

verden før 1914.jpg

Om bogen 
 

  • Forfatter: Carl-Johan Bryld
  • Forlag: Systime
  • Antal sider: 300 sider
  • Pris: 370 kroner
  • Bogen får ✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

Det er imponerende, hvad Bryld har fået med på de 300 sider tryk – og alene som bog kan volumen gange tæthed godt være en stor mundfuld. Det ER som plug and play i systime.dk-versionen, at verdenshistorien kan brækkes op i overkommelige bidder, og der er ingen fordring om kronologi i materialet.

På ”særlig rosværdig”-listen er et billedregister.  Det er fremragende illustrationer, Bryld har fundet, og flere af dem kan bære en kildekritik eller anden bearbejdning i sig selv.

Bestemt ikke historie for begyndere, men flot arbejde.

Del siden på: