The Island of Ireland
24. juni 2021
Mens der gennem cirka 25 år har været mere og mere fredeligt i det tidligere så urolige hjørne af Europa, har det britiske BREXIT for alvor ændret på forholdene. Nu er der i skrivende stund stadig meget indviklede forhandlinger om at finde en løsning, som alle parter kan være tilfredse med: Det meget EU-venlige Irland vil for alt i verden bevare de gode og yderst pragmatiske nære forbindelser med resten af EU for eksempel med handel med varer, udveksling af arbejdskraft, serviceydelser og med finansielle forbindelser. Modsat fastholder UK sit BREXIT med alt, hvad det indebærer: egen handelsaftaler, egne toldregler og aftaler om opholds- og arbejdstilladelser og så videre.
Det hele kan koges ned til det absolut vigtigste emne: Skal der være en ”gammeldags” toldmur mellem Nordirland og Irland, eller kan man lande på et fornuftigt kompromis?
Denne engelske antologi rummer på glimrende vis en lang række aspekter af det mytiske Irland: sproglige, historiske, religiøse, samfundsmæssige og kulturelle emner.
Disse komplekse forhold belyser bogens tre store afsnit på allerbedste måde med først Irlands uafhængighedskamp fra Storbritannien, dernæst med begrebet ”den keltiske tiger” og landets utrolige genrejsning efter finanskrisen, men også med de berømte og betydningsfulde emigrationsbølger, med de vanskelige forhold på det nutidige boligmarked med meget mere.
Naturligvis byder bogen også på grundige afsnit om det vanskelige abortemne, den blodige og ødelæggende konflikt i Nordirland og de helt aktuelle og svære afgørelser i hælene på BREXIT.
Alle emnerne bliver særdeles kyndigt belyst med skønlitteratur, digte og sagprosa – naturligvis suppleret med spørgsmål, grammatikalske øvelser, glosetræning. skriftlige opgaver med mere.
Det hele vidner om en grundig udvælgelse og en sober pædagogisk tilgang – og kan måske skyldes forfatterens mangeårige arbejde med dette emneområde.
De valgte citater og uddrag viser en meget stor bredde, og samtidig vil mange elever sikkert sætte rigtig meget pris på den fine balance mellem korte og lange kilder, som konsekvent hele bogen igennem er forsynet med talrige relevante gloser nederst på hver side – en rigtig god detalje!
Om bogen
- Forfatter: Rosanne McCollum
- Forlag: Systime
- Antal sider: 172 sider
- Pris: 180 kroner plus moms.
- Bogen får ✓✓✓✓✓
Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.
Teksterne i mange afsnit i bogen er desuden suppleret af velvalgte og yderst relevante fotografier. Og for denne anmelder rummer bogen desuden en række særdeles vigtige og yderst nyttige landkort og figurer som for eksempel side 109, hvor man på helt simpel vis og meget pædagogisk belyser forholdet mellem begreber som:
- De britiske øer
- United Kingdom
- Den irske Ø
- Republikken Irland
- Nordirland
- Storbritannien
- England, Scotland og Wales.
Ifølge forlagets medfølgende informationsark henvender bogen sig primært til elever på A- og B-niveau på stx, hf og hhx. Denne anmelder kan dog sagtens forestille sig, at bogen – helt eller delvist – vil kunne bruges til elever og studerende på andre niveauer og ikke mindst ved forberedelse til studierejser til ”Den grønne Ø”. Bogens klare pædagogiske inddeling betyder også, at mange elever og studerende vil kunne bruge bogen på egen hånd, især på grund af de mange muligheder ved udgaven som I-bog: mange interaktive opgaver, videoklip, lydfiler, engelsksprogede tekster, illustrationer og ordforklaringer.
Det kan derfor ikke overraske, at bogen i 2015 vandt præmien Best European Learning Materials Award i kategorien digitale udgivelser.
En enkelt anke bør trods alt nævnes: De indledende sider med Blooms taksonomi virker noget påklistrede og kunne gerne undværes.
Men ellers skal forfatteren, Rosanne McCollum, have en overvældende mængde ros for en på alle måder gedigen udgivelse, som kommer særdeles fint rundt om alle relevante emner - flot gjort! Og ikke så overraskende skal forlaget Systime have ros for igen at have støttet en bog til et noget snævert emne. Dejligt at de holder kursen!