Religion på kryds og tværs
17. august 2021
Man kunne forledes til at tro, at det kunne være svært at skrive en bog om både begrebet og undervisningsfaget religion til vore dages unge i ungdomsuddannelserne.
Men læs blot denne indledning i bogens forord:
”Religionsfaget rummer et overflødighedshorn af spændende religioner, religiøse strømninger og emner, der gør faget relevant og interessant at arbejde med. Med reformen... blev der lagt op til at arbejde med en række kompetencer i fagene, der er relevante i en senmoderne og foranderlig verden. Netop dette var vores motivation for at skrive denne bog” (side 7).
Bogens fire erfarne forfattere har alle flere udgivelser bag sig og har denne gang i fællesskab skrevet en fremragende bog, som rammer direkte ned i hverdagen for vore unge elever og studerende på diverse ungdomsuddannelser og på varierende niveauer. Derved kan bogens alsidige emner inddrages både i religionsfaget med introduktion til nye kompetencer og i videnskabsteoretiske overvejelser. I denne bog kommer man blandt andet forbi så forskellige emner som den tibetanske dødebog, satanistiske grupper på Anholt og musikkulturens mysterier…
Desuden vil man helt eller delvist kunne anvende bogen til områder som digital dannelse, globale kompetencer, innovation og karrierelæring, der tilsammen udgør bogens første del.
Om bogen
- Forfatter: Carsten Lykke-Kjeldsen, Bodil Junker Pedersen, Tine Overlund Roost og Dorte Ziggy Thelander.
- Forlag: Columbus
- Antal sider: 224 sider
- Pris: 179 kroner plus moms.
- Bogen får ✓✓✓✓✓
Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.
Anden del rummer spændende og perspektiverende emner som:
- Køn
- Religion og rusmidler
- Satanisme
- Ånder.
På en særdeles kyndig måde kombinerer forfatterne fortidens tænkere – som Nietzsche – med nutidens "Black Metal" på en måde, så denne anmelder forventer, at alle unge vil kunne forstå og ikke mindst se perspektiverne i sådanne sammensætninger.
Konstant bringer forfatterne spændende og tankevækkende citater fra talrige perioder.
Det undertiden noget komplicerede stof bliver gjort mere tilgængeligt med en lang række figurer og især øvelser med fokus på nye kompetencemål.
Hele bogen igennem suppleres de velskrevne tekster af vældig gode og yderst relevante fotografier og ikke mindst af meget kyndige forklaringer. Et fyldigt stikordsregister og tilsvarende litteraturliste hjælper elever og studerende godt på vej.
I det medfølgende informationsark skriver forlaget, at bogen vil kunne bruges både på STX og HF til diverse opgaver, men denne anmelder forventer desuden, at man vil kunne bruge bogen – helt eller delvist – på en række andre uddannelser, især hvor man konkret vil kunne inddrage videnskabsteori, samt endvidere i tværfaglige projektopgaver.
Forlaget Columbus skal roses for at støtte en glimrende udgivelse til et ellers noget forsømt fagområde, hvor vi sjældent ser bøger, som henvender sig direkte til denne målgruppe. Og de fire forfattere skal ubetinget have særdeles megen ros for at servere et undertiden temmelig kompliceret stofområde i et smukt og nydeligt sprog og med en særdeles fin struktur mellem de enkelte emner.
Intet mindre end fremragende!