Anmeldelse

Rebel & Remix – 70 års rock, pop og hiphop

Anmeldt af Poul Hermansen

23. november 2021

Per Reinholdt Nielsen er en af landets fremmeste og mest blændende musikskribenter. Det har manden bevist gennem en lang årrække som musikanmelder i diverse trykte medier og ikke mindst som forfatter af biografier om Björk og Nick Cave.

Nærværende fremstilling af populærmusikken udkom første gang i 2003, 2. udgave i 2011 og den foreligger nu i en udvidet og opdateret 3. udgave.

Bogen er et ”must” for alle, som ønsker et solidt overblik over populærmusikkens voldsomme udvikling fra rock’n’roll i 1950erne og frem til vor tids kaotiske mylder og remix af alverdens forskellige genrer.

Hele molevitten bliver forbilledligt belyst gennem udviklingen i samfundet, musikindustrien og ikke mindst den enorme teknologiske udvikling, som branchen har gennemgået i de sidste 70 år: fra radio, vinyler, bånd, CD, sampling, musikvideoer (MTV) og frem til vore dages diverse streamingtjenester.

Læseren kan let blive forpustet og forvirret ved mødet med utallige musikgenrer: rock’n’roll, soul, syrerock, folk rock, heavy metal og underliggende genrer, progrock, punk, reggae, disco, funk, krautrock, house, techno, americana, grunge, grime, lo-fi, gangsta rap, dub-step og meget, meget andet.

 

rebel-remix.jpg

Om bogen 

  • Forfatter: Af Per Reinholdt Nielsen
  • Forlag: Systime
  • 3. udgave.  Fås også som iBog
  • Antal sider: 549 
  • Pris: 398 kroner kroner eksklusive moms. 
  • Bogen får ✓✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

Reinholdt gør dog et behjertet og vellykket forsøg på at ordne disse uoverskuelige genrer i syv oversigtskapitler og behandler i selvstændige kapitler de enkelte genrers karakteristika. Desuden omtales de vigtigste kunstnere fyldigt i separate afsnit.

Som musikinteresseret er det en udsøgt fornøjelse af pløje sig gennem de godt 500 sider. Forfatterens enorme viden om emnet, hans grundighed kombineret med fremstillingens energiske, sproglige engagement er stærkt imponerende.

I undervisningen kan værket med stort udbytte anvendes i overbygningen og i projektarbejde i ungdomsuddannelserne, for eksempel i fagene musik, engelsk, samfundsfag og dansk. Desuden er værket uundværlig som musiklærerens opslagsbog.

Bogen bør læses af alle, som interesserer sig for de sidste 70 års dramatiske udvikling inden for populærmusikken.

Del siden på: