Anmeldelser

De arabiske erobringer 630-750 og islams tilblivelse

Anmeldt af Verner Lynge

14. september 2021

Med en slidt frase kan man sige, at der kunne skrives bøger om det, vi i Danmark IKKE ved om islam og arabisk kultur i øvrigt. Den manglende viden står i et tænderskærende modsætningsforhold til alt det vrøvl, der proklameres af politikere og populister – på højrefløjen især. Jørgen Junker Grimstrup holder sig – sikkert meget klogt – fra moralistiske betragtninger om, hvad vi i Danmark burde vide, ikke mindst i betragtning af, at vi har medvirket i flere krige i mellemøstlige lande med overvejende muslimsk befolkning.

Men nu er den her. Den – i følge forlaget – første lærebog om arabernes erobringer over godt 100 år – fra 630 og frem. Velskrevet, læsevenlig og spækket med gode illustrationer/credits, kildehenvisninger og ordlister. Det hele en anelse tætpakket. Man fornemmer, at forfatteren helt sikkert har haft materiale til – og viden om – et værk, der kunne være væsentligt mere omfattende.

 

De arabiske erobringer 630-750 og islams tilblivelse.jpg

Om bogen 

  • Forfatter: Af Jørgen Junker Grimstrup
  • Forlag: Frydenlund
  • Antal sider: 248 sider
  • Pris: 269 kroner
  • Bogen får ✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

Men altså, man kan gå ombord i et fagområde, som til nu har været forundt de få og historiekyndige, der kunne læse på udenlandsk eller på anden måde erfare «the basics» omkring Muhammed, Islam og arabisk kulturs udbredelse i en tid, hvor vi i Danmark var begyndt at bygge skibe til langfart og plyndringer.

Blandt overraskelserne for denne anmelder er, at det faktisk ikke er profeten selv, som egenhændigt og proklamatorisk «starter» Islam. Helt analogt med kristendommen udvikler religionen sig over de første århundreder efter hans død, og på et tidspunkt mellem år 700 og 900 konstrueres de essentielle «hadither» - fortællinger om profeten.

Bogen anbefales ikke kun til ungdomsuddannelser, men til alle, der gerne vil op i vidensniveau og gerne langt over Facebook-niveau og andre af tidens forvrøvlede medier, der har haft urimeligt nemt og demagogisk spil.

Del siden på: