Anmeldelser

70 historiske genstande

”Show – don’t tell”. Den konkrete anvisning på hvad du skal gøre – og især IKKE gøre – er kendt fra både klassisk journalistik og pædagogiske grundbøger.

Anmeldt af Verner Lynge

70 historiske genstande” er et lille mesterværk, en slags Back To Basic ovenpå en corona-epidemi, som har gjort Teams, Youtube og alverdens online-undervisning til en daglig plage for de børn og unge, som i forvejen har været lukket ude af virkeligheden.

Bogen foreslår, enkelt og egentlig gammelkendt, at bringe historien ind i klasselokalet. Et lille fragment af historien, som ÅBNER op for fortællingen: Hvordan dufter egentlig Rich’s kaffeerstatning, Hvad er det – og hvorfor i himlens navn kunne nogen finde på at drikke det sjask, som erstatning for ordentlig Starbucks?

Et hammer & segl-emblem, et stykke brunsviger, en trøje i hønsestrik – over 70 opslag gives et bredt idé-katalog for hvordan ”genstanden” kan anvendes som indgang til et stykke tid, en kultur, et arbejde. Foruden letlæst udredende tekst er der stikord til hvornår, hvordan, hvorfor, hvorfra – og hvilket overordnede ’arbejdsark’ eller tema, genstanden kan bruges i. Ikke alt kan hentes ind i klassen, for eksempel foreslår bogen også genstande som jernbanevogn, kalkmaleri og trafiklys.  Godt nok unger – afsted med mobilkameraet på en bunden opgave:  Hvor mange brønddæksler i fortovet kan du finde herfra og 100 meter ned ad gaden – inden du går ind i kirken og spørger pænt om lov til at fotografere tre-fire gravsten på kirkegården?

 

70 historiske genstande.jpg

Om bogen 

  • Forfatter: Anne Pilø Melillo, Emiliano Pilø Milillo, Erik Pilø Melillo
  • Forlag: Columbus
  • Antal sider: 160 sider
  • Pris: 248 kroner kroner softcover, 199 kroner e-bog. 
  • Bogen får ✓✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

Man må gætte, at familien Pilø Melillo – udover at være veluddannede magistre i Historie – også er begejstrede ’tingfindere’, og at de måske er svære at hale ud fra byens genbrugsbutik - som herefter kan betragtes som et skatkammer til historieundervisning og samfundsfag. Computerdisketter, cigaret-fade, fiskerportrætter, bukser med svaj, sygekassebriller, skulderpuder, bordkakler, LP-plader, mandeblade, vin-balloner, JAKA-bov på dåse….

Den skarpsindige læser vil have gættet, at denne anmelder er vokset op i 70’erne, og derfor er kommet på museum i Den Gamle By, Aarhus.

Anvisningen er, at læreren lukker op for den indre glemsel og det øvre loftsrum.  Hendes eget, bedste-forældrenes, oldeoldeforældrenes eller ældre endnu. Alle genstande har en tid, en historie, og tingfinderen kender den ofte.

”70 historiske genstande” er en hyldest til dagligdagens artefakter og måske et hint om at slukke for internettet, Google og den jævnt søvndyssende projektor, der kan vise billeder og lyd, men aldrig når helt ud til fingre og sansen for detaljer.

Del siden på: