Anmeldelser

Økonomiens kernestof

Anmeldt af Ole Fournais

21. december 2021

Denne anmeldelse skrives, netop som vores finansminister forhandler finanslov med partierne i Folketinget. Med denne bog i tankerne er det meget relevant at tænke på, at finansministeren flere gange har udtalt, at man i økonomiske lærebøger ikke vil kunne finde analyser eller modeller, som viser vores aktuelle situation.

Hermed mener han, at Danmark – på trods af pandemien og alle de heraf talrige medførte indgreb – har en nærmest utrolig god og stærk økonomi. På flere områder strider det direkte mod gængse økonomiske teorier for et moderne samfund og viser med al ønskelig tydelighed, hvor svært det kan være at manøvrere i noget så uforudsigeligt som samfundets økonomiske regnskab. 

Disse bemærkninger til trods er denne bog igen et gedigent værk af den særdeles erfarne underviser og lærebogsforfatter, Jacob Graves Sørensen. Med sit letlæselige sprog fører han eleverne yderst pædagogisk gennem samfundsøkonomiens altid snørklede og ofte komplicerede kernestof. 

De korte tekster med enkle gennemgange af emnerne suppleres på bedste vis af talrige fine og letforståelige figurer. Desuden tilføjer den erfarne forfatter pædagogiske cases efter hvert kapitel – plus at der bogen igennem er en lang række glimrende konkrete eksamenslignende opgaver. Alt dette har denne anmelder meget sjældent set så gennemført gjort i undervisningsbøger af denne slags: virkelig godt gjort! 

Tilsvarende rummer bogen 16 gode kapitler med de relevante emner, som dækker følgende overordnede områder:

 • velfærdsprincipper
 • forholdet mellem stat, civilsamfund og marked
 • globalisering
 • EUs betydning for dansk økonomi
 • makroøkonomiske sammenhænge
 • bæredygtig udvikling og
 • målkonflikter.

Hertil et vældig godt stikordsregister.

 

Økonomiens kernestof.jpg

Om bogen 

 • Forfatter: Af Jacob Graves Sørensen
 • Forlag: Columbus
 • Antal sider: 240
 • Pris: 149,00 kroner plus moms.
 • Bogen får ✓✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

De nævnte emner udgør på glimrende vis det essentielle ved bogens kernestof: Hvad der kan betegnes som ”Need to know” og ikke, hvad der er ”Nice to know”.

Samlet set dækker bogens temaer på glimrende vis de centrale dele af økonomi i samfundsfag på A-niveau.

Når en forfatter giver sig i kast med et projekt med et meget ofte både kompliceret og tværgående stof som samfundsøkonomi, kan det – viser erfaringer fra andre lignende bøger – være uhyre svært at skabe den nødvendige balance mellem teori og empiri for vore elever og kursister. Men det er opnået på alle måder i denne meget vellykkede bog – ikke mindst takket være de talrige figurer, tabeller og øvelser! 

Som sædvanligt ved udgivelser fra Columbus er yderligere stof tilgængeligt via www.forlagetcolumbus.dk/økonomienskernestof, hvor elever og lærere kan finde spørgsmål til hvert kapitel, øvelsesopgaver af skiftende sværhedsgrader og samtlige bogens figurer. 

Både forlaget Columbus og forfatteren, Jacob Graves Sørensen, fortjener megen ros for denne velgennemarbejdede lærebog til et ofte noget uoverskueligt område for vore elever.

Del siden på: