Teknologiforståelser – filtret ind i og ud af teknologiens verden
Johannes Fibiger er magister i Dansk, Idéhistorie og Filosofi. Hans udgangspunkt er således solidt placeret på humaniora-siden, og denne vinkling er den ubetinget røde tråd gennem ”Teknologiforståelser” – med den tænksomme og filosofiske undertitel; ”Filtret ind i og ud af teknologiens verden”.
Det konkrete og naturvidenskabelige fag, Datalogi, var allerede tidligt i 1980’erne ude og barsle med en humanistisk fætter: Humanistisk Datalogi. Siden er hardcore kodning og ditto boolsk algebra blevet suppleret med flere uddannelser, der befinder sig i en stedse bredere gråzone mellem ren teknologi og en mere samfundsmæssig, humanistisk og endog filosofisk vinkling på teknologi i almindelighed og it i særdeleshed.
Johannes Fibiger er magister i Dansk, Idéhistorie og Filosofi. Hans udgangspunkt er således solidt placeret på humaniora-siden, og denne vinkling er den ubetinget røde tråd gennem ”Teknologiforståelser” – med den tænksomme og filosofiske undertitel; ”Filtret ind i og ud af teknologiens verden”.
Lad det være sagt: Bit-vendere og Arduino-fans vil bladre forgæves efter anvisninger til forløb og ideer. Det er slet, slet ikke teknologiens metodik eller operative duelighed, Fibiger vil introducere. Det er vekselvirkningen mellem teknologi og mennesker – og mellem teknologi, mennesker og samfund: En introduktion og udfoldning af den DANNELSES-filosofi, som har sat sig på en stor del af taburetterne omkring computere og it, beregnet til kommende lærere i faget Teknologiforståelse i folkeskolen, men vel også til valgfaget Teknologiforståelse i for eksempel den Forberedende Grund Uddannelse, hvortil denne anmelder har skrevet bekendtgørelse og læreplan.
I projektgruppen sad vi flere gange og causerede over, hvilke lærebøger der mon ville udkomme, og hvilke materialer eleverne kunne forvente fra forlag og de utallige TECH-begejstrede lærere i matematik, elektronik, programmering, som vi vidste allerede sad derude.
Om bogen
- Forfatter: Johannes Fibiger
- Forlag: Samfundslitteratur
- Antal sider: 345 sider
- Pris: 299 kroner.
- Bogen får ✓✓✓✓
Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.
Johannes Fibiger er blandt de første, som søger at lave en komplet udredning af den ’entanglement’ som er forfatterens grundpræmis for forståelse af den dannelsesmæssige tilgang. En præmis, han deler med mange.
Og det gør han godt. Velskrevet og udredende. Meget pædagogisk, illustrativt, narrativt. Og med mange konkrete cases, der perspektiverer forståelsen til andre dannelses-rammer.
Man kan lære om Teknologiforståelse uden at ane en bit om aschii-koder eller lagringsmedier. Eller kan man?
Kan man helt forstå cykelsport uden at have kendskab kædetræk eller muskelkontraktion, vil indædte nørder indvende som eksempel på, at de mener, noget mangler på de 245 tætskrevne sider.
Fibiger leverer et fremragende bidrag til diskussionen om, hvad faget Teknologiforståelse kan eller bør fokusere på. Men den kan ikke stå alene. Vi mangler stadig litteratur som i en pædagogisk/metodisk ramme udfolder, hvad en god teknologi-bruger skal kunne. Sådan helt konkret! Forståelse for lagring, struktur og sikkerhed, for dataflow og for den særlig tekniske logik og begrænsning, der gør sig gældende for digital kommunikation? Forfatteren kommer kvalificeret rundt om den varme grød, men aldrig rigtigt til fadet eller opskriften. Bogen skal roses for alt det, den har med, men vi vil godt have et bind to med gammeldags loddetin og svagstrøm på fingrene. En medforfatter må kunne findes nede på værkstedet.