Anmeldelser

På med Danmark

I forlagets egen præsentation står, at ”materialet er målrettet kursister på de afsluttende moduler (DU 2 modul 5-6 samt DU 3 modul 4-5) til undervisning i dansk kultur og identitet, samt FVU-kursister på VUC, FGU og sprogskoler. Samlet materiale består af tekstbog, øvebog, lærervejledning og lytteøvelser.

Anmeldt af Marianne Bindslev

13. november 2020

I forlagets egen præsentation står, at ”materialet er målrettet kursister på de afsluttende moduler (DU 2 modul 5-6 samt DU 3 modul 4-5) til undervisning i dansk kultur og identitet, samt FVU-kursister på VUC, FGU og sprogskoler. Derudover kan det også anvendes til de ældste folkeskoleklasser, idet eleverne kan læse interviews og arbejde med forskellige opgaver om emnerne”.

Tekstbogen indledes med forord af bogens forfatter, Adil Erdem.  Her fremlægger han de faglige mål, der ligger bag dette materiale. Men Adil Erdem udtrykker derudover håb om, at teksterne og det sproglige arbejde vil lede til debat og diskussion om integration, forskelle og ligheder i kulturer, og hvordan begrebet “danskhed” egentlig kan forstås.

Tekstbogen består af en lang række personinterviews ud fra fire hovedtemaer:  Integration, Nye danskere, Udkants-Danmark og Moderne familiemønstre.

De interviewede har tilknytning til Danmark til fælles. Nogle er født og opvokset her, og deres slægt har rod i Danmark.  Andre har rod i Danmark, men er udvandret til et andet land. Eller omvendt – rod ude i verden og indvandret til Danmark.  Og så er der vandring fra land til by (og måske tilbage igen) her i landet.

 

Om bogen 

  • Forfatter: Af Adil Erdem (tekstbog) og Elena Eriksen og Kirsten Rønning Nielsen (øvebog). 
  • Forlag: Forlaget Straarup & Co.
  • Antal sider:  Tekstbog 124 sider og øvebog 140 sider
  • Pris: Tekstbog 160 kroner og øvebog 160 kr.
  • Bogen får ✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

Teksterne virker ind imellem lidt konstruerede, og der ER et par slemme sprogblomster. Men et godt råd til læseren: Læn dig tilbage, læs de små historier med åbent sind og lad fantasien blomstre.  Så er bonus en rejse ind i en (måske) fremmed virkelighed – uanset om det er pampassen i Argentina, den fynske landsby eller til bords med en tyrkisk familie i København. Kun fantasien sætter grænser for, hvor du videre skal rette dine spørgsmål og din nysgerrighed hen.

Den 140 sider tykke øvebog indeholder forskellige opgaver. Alle er tilknyttet og i direkte forlængelse af tekstbogen. Opgaverne har fokus på forskellig viden og færdigheder. Alle understøtter dog den generelle sprog- og kulturundervisning. Eksempler på opgaveemner er: sætningstryk, tekstsammenhæng, udfyldningsdiktater, basal grammatik, ordforråd (særlige vendinger som “på lige fod med” og “det kan godt være”), skriftlig hverdagsdansk i breve, stavning og læseforståelse. 

Kort sagt “dansk fra alle hylder”. Alle øvelser vil kunne kopieres/overføres til nye tekster og nye elever.

Gedigent og umiddelbart anvendeligt materiale.

Del siden på: