Anmeldelser

Litteraturhistorien – på langs og på tværs, 3. udgave

Bogen indledes med en introduktion og et solidt kapitel ”Om begrebet litteraturhistorie” med arbejdsspørgsmål: Hvad er litteraturhistorie, og hvad er litteraturhistorien formål? Så er scenen sat. I tolv kapitler, skåret over samme model, føres læseren gennem litteraturhistorien. Et tilfældigt valgt kapitel til illustration er fra side 59-77.

Anmeldt af Marianne Bindslev

16. november 2020

Forlaget oplyser, at ”I denne tredje, reviderede udgave er tilføjet et nyt og fyldigt kapitel om litteraturhistorien siden år 2000 og hele udgivelsen er blevet opdateret og gennemredigeret”.

”Litteraturhistorien – på langs og på tværs” er en litteraturhistorie i to dele. Første del går på langs gennem litteraturhistoriens perioder fra Middelalderen til det 21. århundrede. Anden del uddyber temaer og genrer inden for eller på tværs af den traditionelle periodeinddeling.

I længdesnittet lægges vægt på præsentation af de væsentligste forfattere og temaer fra den enkelte periode med særligt fokus på sproglige og stilistiske kendetegn.

Bogen er en usædvanlig indbydende udgivelse. Typografi, sprog, illustrationer og de valgte tekster fremstår overskueligt og enkelt.

Bogen indledes med en introduktion og et solidt kapitel ”Om begrebet litteraturhistorie” med arbejdsspørgsmål: Hvad er litteraturhistorie, og hvad er litteraturhistorien formål? Så er scenen sat.

I tolv kapitler, skåret over samme model, føres læseren gennem litteraturhistorien.  Et tilfældigt valgt kapitel til illustration er fra side 59-77.

”1650-1720: Barokken
Barokkens samfund
Skrivestil og sprog: det poetiske gennembrud
Livssyn
Barokkens litteratur
Overgang til Oplysningstiden
Perspektivering til i dag
Arbejdsspørgsmål”.

Litteraturhistorien på tværs og langs.jpg

Om bogen 

  • Forfatter: Af Barbara Kjær-Hansen, Peter Kannebo og Tinne Serup Bertelsen.  
  • Forlag: Systime 
  • Antal sider: 348 sider
  • Pris: 295 kroner.
  • Bogen får ✓✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

Teksten bliver lagt frem og præsenteret på en måde, så der er plads – og sandsynligvis også et ønske fra forfatternes side – til at læseren/eleven bliver udfordret og forført. Ingen unødige forklaringer og fortolkninger eller forsøg på at styre den umiddelbare oplevelse af tekster og univers. Arbejdsspørgsmålene er formuleret med en vis progression. Information om fakta bliver tjekket, men der er også brug for selvstændig tænkning og forundring. Skam få den, der ikke her bliver inspireret og fristet til at gå på oplevelse i litteraturens verden.

Denne litteraturhistorie er målrettet undervisning på gymnasialt niveau. Men andre med privat interesse for emnet kan sagtens være med og få stor fornøjelse af bogen. Det kunne være læsegrupper eller seniores, der her kan ”råde bod på skaderne” fra deres eget ”forsømte forår”.

Del siden på: