Anmeldelse

Sprogbegreberne rundt – Sprogvidenskabelig lærebog i teori og praksis

I en tid med stadigt mere flydende grænser mellem korrekt og ukorrekt sprog kan det være svært at kommunikere problemfrit – ikke mindst mellem generationer

Ole Fournais

8. september 2020

Når man som denne anmelder har børnebørn og vel at mærke også selv elsker at nørde med sproget, er det altid glædeligt og spændende at opleve de små lære eller selv lave nye ord, som for eksempel, at købmandens kone må være ”købdamen”…

Det er én af uhyre mange grunde til, at det er en fornøjelse at modtage denne bog til anmeldelse! 

Det er en på alle måder gedigen bog med grundige beskrivelser og analyser af danskernes nuværende daglige sprog. Hvert af de mange emner bliver solidt gennemgået på en facon, så alle med blot et mindstemål af kendskab til vort sprog vil kunne følge med.

Hele bogen igennem møder læseren en lang række yderst nyttige skemaer og tegninger, som understøtter de ofte noget lange tekststykker. Dog er der ikke nummer på disse talrige skemaer eller figurer, som det ellers efterhånden er blevet normen for bøger som denne. At bogen heller ikke rummer et eneste fotografi, betyder dog intet – emnet taget i betragtning.

”Sprogbegreberne rundt” fører læseren rundt i sproget ved at beskrive og analysere vore ord i følgende meget dækkende områder:

* morfologi
* syntaks
* semantik
* pragmatik
* stilistik
* tekstlingvistik
* samfund
* kultur og tekst
* fonetik og fonologi
* analyseeksempler
* sprogtyper
* sprogætter / sprogstammer.

Hertil en fyldig litteraturliste, en meget nyttig stikordsliste og ikke mindst vældig anvendelig liste over begreber.

forsidesprogbegrebernerundt-708x1000.jpg

Om  bogen

 

  • Forfatter: Kristian Lind Nielsen
  • Forlag: Skriverforlaget
  • Antal sider: 382 sider
  • Pris: 249,95 kroner.
  • Bogen får ✓✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

Jo mere man fordyber sig i bogen, des mere i tvivl bliver man: Er dette en lærebog eller en opslagsbog? På den ene side får de mange grundige og meget pædagogisk vel gennemtænkte gennemgange af de sproglige elementer læseren til at tænke på en lærebog. På den anden side tyder selve bogens struktur og opbygning mere på en traditionel opslagsbog.

Del siden på: