Anmeldelse

Pædagogisk ordbog - PAU

”Ordbog” er den rette betegnelse. Det overkommelige lille opslagsværk – næsten i pocketformat – forsøger ikke at være leksikalt eller lærebogs-udredende. Det er snarere en præsentation a la ”Næsten alle ord og begreber du vil kunne møde i dit virke med pædagogik”.

Verner Lynge

18. september 2020

Pædagogik som videnskab vs. metode har en lang historie. På det tidspunkt hvor Emanuel Kant skrev ”Om Pædagogik” som et bidrag til oplysningstidens syn på børn og opdragelse, havde man i Danmark snedkerværksteder, som forarbejdede spanskrør til brug i skole og opdragelse.

Afstanden mellem dagligdags anvendt pædagogik og den voldsomt akademiserede forskning i feltet – især fra 1970’erne og frem – er svært overskuelig. 

Det er i denne kontekst, man kan se Trine Reinhold Gaths ”Pædagogisk ordbog” med undertitel, PAU.  Sidstnævnte er et vink med pegepinden; bogen er tiltænkt Pædagogisk Assistent Uddannelse – og virke i samme praksis.

”Ordbog” er den rette betegnelse.  Det overkommelige lille opslagsværk – næsten i pocketformat – forsøger ikke at være leksikalt eller lærebogs-udredende.  Det er snarere en præsentation a la ”Næsten alle ord og begreber du vil kunne møde i dit virke med pædagogik”.

Pædagogisk ordbog.png

Om  bogen 

  • Forfatter: Trine Reinholdt Gath
  • Forlag: Gyldendal
  • Antal sider: 179 sider
  • Pris: 200 kroner.
  • Bogen får ✓✓✓✓✓

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

Og som sådan virker ordbogen fint.  De korte forklaringer – typisk to til seks linjer – søger ikke at udrede ordet, ej heller sætte det ind i en større teoretisk sammenhæng.  Det præsenterer slet og ret en almen accepteret udlægning af ordet.  Om ”Menneskesyn” hedder for eksempel, at ”Et menneskesyn er en bestemt opfattelse af, hvad et menneske er, og hvad det kan”.  Bom!

Vil den studerende eller uddannede PA’er vide mere, er det et andet og mere målrettet anliggende.

Reinholdt Gath sigter bredt og enkelte steder rammer hun debat-zonen for, hvilke ord der kan siges at være hjemmehørende i en ”light” ordbog om pædagogik.  For eksempel er medtaget ord som; fødekæde, grundlov og parasit?  Det er OK. Måske har ambitionen været at lade ordbogen være en slags PA’ernes grønspættebog.

Det er en bog, som ikke primært skal vurderes på finlæsning og fortolkning – men på tilgængelighed og anvendelighed. Tilgængeligheden er i top.  Teksterne er let tilgængelige og sproget nemt og i øjenhøjde.

Anvendeligheden skal vise sig. Ud over Pædagogisk Assistent Uddannelse bør ordbogen have sin fast plads i personalestuen på alle slags institutioner og lærerværelser.

Slutteligt også stor ros til illustrationerne. Også de er klædeligt forenklede og sammenfattede. Flot arbejde.

Del siden på: