Læs Andersen!
På mange måder er H.C.Andersen for de fleste danskere en uhyre vigtig del af vores fælles kulturhistorie - og det med god grund.
4. september 2020
Der er jo også dem, som mener, at især hans eventyr er helt essentielle for at forstå den såkaldt danske folkesjæl eller blot det særegne danske. Hvis sådant da ellers findes....
Under alle omstændigheder bliver hans eventyr gang på gang læst i alle aldersklasser og på alle niveauer i uddannelsessystemet.
Ser man tilbage på mange årtiers danske litteraturhistorie, kan man tilsvarende let blive overrasket over de talrige - og ofte yderst forskellige - fortolkninger af hans "eventyr for børn".
I bog efter bog og i artikel efter artikel læser vi år efter år om skiftende generationers syn på forfatteren og dermed skiftende fortolkninger.
Nu har den meget erfarne og yderst respekterede uddannelsesforsker, Steen Beck fra Syddansk Universitet givet sit bidrag til den konstante strøm af bøger om eventyrfortælleren, og det er et ganske forfriskende bud.
Beck nærlæser - dvs. fortolker - 7 af de mest kendte og elskede eventyr :
* Nattergalen
* Hyrdinden og Skorsteensfeieren
* De røde Skoe
* Alt på sin rette Plads
* Skyggen
* Skarnbassen
* Sneedronningen.
Om bogen
- Forfatter: Af Steen Beck
- Forlag: forlaget U-press
- Antal sider: 216 sider
- Pris: 225 kroner.
- Bogen får ✓✓✓✓✓
Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.
Beck ledsager fortolkningerne med talrige dybsindige tanker og ideer for at "gøre digteren til en nærværende samtalepartner i elevers eget dannelsesprojekt" ( side 9 ).
Desuden forventer Beck, at læreren nødvendigvis må have "...noget i posen, som er meningsfuldt for eleverne, der jo gerne vil forstå sig selv..." - og det gør netop H.C. Andersen med sine kortfattede eventyr med deres hurtige persontegninger, underfundige humor og fortællemæssige finurligheder rummer et umiddelbart kapabelt overfladeniveau, som ikke kræver mange og dyre tekstanalytiske indgangsbilletter.
Bogens ene tunge del er de nævnte fortolkninger, mens den anden måske endnu mere tankevækkende del er indledningsafsnittet side 15 - 42 om forfatteren og hans tid.
Her giver Beck en aldeles glimrende oversigt over emner som
* romantik
* folket
* dannelse
* sort romantik
* kunsteventyret
* allegori og arabesk
* mikro og makro.
Hermed bliver eventyrforfatterens 156 små historier og de 12 fortællinger udgivet efter hans død sat ind i en yderst velformuleret kulturhistorisk sammenhæng. Flot gjort !
Bogen rummer overraskende nok ikke en eneste illustration. - Man kunne med stor fordel have medtaget både nogle af H.C. Andersens egne papirklip og nogle af de meget sigende karikaturtegninger af ham.
Modsat i næsten alle andre bøger rettet mod undervisning finder læseren denne gang ikke nogle opgaver til eleverne eller emner til diverse projekter. Dette ville nok kunne hjælpe den H.C.Andersen-uerfarne underviser godt på vej.
Det anvendte sprog i "Læs Andersen" er let tilgængeligt, således vil langt de fleste elever, kursister og studerende uden nævneværdige problemer kunne tilegne sig bogens tolkninger.
- Dog vil denne anmelder påpege, at mange læsere med ikke-dansk baggrund muligvis vil kunne have lidt svært ved at forstå enkelte meget danske formuleringer og begreber med en del indforstået eller underforstået indhold.
Dette skal dog på ingen måde overskygge det forhold, at bogen med dens meget kompetente fortolkninger af eventyrene fortjener at blive brugt særdeles meget på diverse niveauer i uddannelsessystemet.
Stor ros til både forlag og forfatter for en H.C. Andersen-bog med en række nye vinkler og forfriskende tolkninger - det sat yderst kompetent ind i en kulturhistorisk sammenhæng.