Anmeldelse

Grænseløs? – Menneske – Teknologi – Fremtid

Vores egen H.C. Andersen drømte i ”En Digters Bazar” fra 1842 om Europa-rejser i luftskibe. Nutidens Olga Ravn skriver i ”De ansatte” fra 2018 om rumkolonier i det næste århundrede. Og så må vi endelig slet ikke glemme ”Lykke-Per” fra 1898 af den teknik-forherligende Henrik Pontoppidan.

Anmeldt af Ole Fournais

26. marts 2020

Denne spændende antologi spænder vidt, men rummer en lang række yderst relevante tekster til belysning af menneskets fascination af teknik og samtidig den logiske begrænsning for mennesket.


Spørger man nutidens gymnasieelever, hvad teknologi betyder for dem og deres hverdag, har de svaret lige ved hånden – eller rettere i hånden – mobilen. Den indeholder hele deres liv, kan de svare, og andre, at de føler sig totalt koblet af verden uden den. Mobilen kan nærmest beskrives som deres (eneste?) livline.

Derfor vil denne aldeles glimrende antologi kunne bruges i talrige sammenhænge i diverse undervisningsforløb – ikke mindst ved tværfaglige projektforløb: 

* Fascination og advarsel
* Fuld fart frem
* Jupiter på motorcykel
* Der var så dejligt ude på landet
* Det posthumane – kroppen og det evige liv
* Omverdenen – den antropocæne tidsalder
- Og hertil litteraturliste og billede-fortegnelse.

Grænseløs.JPG

Om  bogen

 

  • Forfatter: Dorthe Hedegaard Mikkelsen m.fl.
  • Forlag: Dansklærerforeningen
  • Antal sider: 170 sider
  • Pris: 195 kroner
  • Bogen får ✓✓✓✓
      

Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.

Antologien sætter fokus på tre emner med litteraturen i centrum. Blandt andet hvad teknologien gør ved vores oplevelse af verden, og hvad mennesket kan udvikle sig til.

Bogen rummer et særdeles godt og bredt udvalg af tekster fra mange genrer og perioder – dog med cirka halvdelen af teksterne fra år 2000 og frem. Teksterne suppleres på glimrende vis af en række spændende, tankevækkende og måske lidt provokerende fotografier – ofte noget futuristiske. Godt arbejde!

Undervejs mærker man tydeligt forfatternes optagethed af teknik og teknologi, uden at det på nogen måde forstyrrer det samlede billede af det komplekse område eller det yderst relevante tekstudvalg.

Hele bogen igennem ledsages hver tekst af særdeles gode og tydeligvis solidt gennemarbejdede opgaver – flot, flot arbejde!

Sproget brugt i opgaver og andre ledsagende tekststykker plus de udvalgte fotografier er tilpasset målgruppen for ungdomsuddannelserne. Og på den måde mærker man tydeligt redaktørernes store og brede erfaring fra undervisning på flere niveauer og derved deres tætte tilknytning til nutidens unge.

Godt, at Dansklærerforeningen støtter en sådan udgivelse. Stor ros! Men mest ros tilfalder redaktørerne for en aldeles glimrende antologi til et ellers noget forsømt område

Del siden på: