Danske Kolonihistorier – fra sukkerrør til Skipper Mix
Vi kan alle huske børnebogen ”Lille sorte Sambo” eller tegneseriehæftet ”Tintin i Congo”. Vi spiser gerne shawarma eller pita, men jeg dog tror, at vi yderst sjældent hører udtrykket ”Hun har bagdel som en hottentot-fedtbag”…
26. marts 2020
Blandt andet disse emner bliver behandlet godt og grundigt i denne fremragende grundbog og den tilhørende antologi.
Grundbogen giver med tre temakapitler en glimrende introduktion til nye globale vinkler i undervisningen:
- Kolonialismen i Dansk Vestindien
- Imperialismen i Congo
- Grønlandskolonisering og afkolonisering.
Med de nævnte emner sætter bogen i et tværfagligt samspil mellem dansk og historie tydeligt fokus på kolonialisme, imperialisme og mødet med det fremmede. Dermed belyser emnerne ligeledes, hvordan Danmarks koloniale fortid også præger diskussioner i nutiden – for eksempel om identitetspolitik.
Om bogen
- Forfatter: Anne Mette Finderup m.fl.
- Forlag: Dansklærerforeningen
- Antal sider: Grundbog 222, antologi 167
- Pris: 189 kroner
- Bogen får ✓✓✓✓✓
Denne anmeldelse er udtryk for skribentens vurdering.
Hele grundbogen er præget af et dejligt let læseligt ikke-akademisk sprog. Teksterne suppleres på allerbedste vis af talrige vældig gode, velgennemarbejdede opgaver.
Endvidere rummer grundbogen en lang række spændende, og enkelte noget chokerende fotografier. Samlet set har redaktørerne skabt en særdeles fin balance mellem beskrivelserne, analyserne, teksterne og de mange fotografier, som i sig selv fortæller fængslende historier.
Det undrer dog denne anmelder, at man har valgt et temmeligt dystert omslag til både grundbog og antologi uden direkte forklaringer.
Bogen afsluttes med en lang litteratur- og glimrende billede-liste, men til gengæld ikke noget stikordsregister. Det er en grov mangel!
Den tilhørende antologi rummer blandt andet nogle yderst tankevækkende uddrag fra Salmonsens Store Illustrerede Konversationsleksikon om Afrika og om ”negrene”. Her vil mange af nutidens unge elever og studerende blive meget forargede over datidens fordomsfulde sprogbrug.
Antologiens meget relevante udvalg spænder særdeles vidt fra Thomas Muns ”Merkantilismens Grundlæggende Principper” fra 1664 til Kim Leines ”Rød Mand / Sort Mand” fra 2018.
Her kan eleverne læse næsten alle genrer.
Desværre finder man ingen fotografier i antologien. Og også her mangler et stikordsregister.
Samlet set har man med denne udgivelse fået et særdeles nyttigt værk til brug i mange sammenhænge som tværfaglige projekter og enkeltfaglige temaforløb.
I Danmark har vi mange bøger om kolonier og om kolonihistorie, men denne anmelder kender ikke til lignende udgivelser med både grundbog og tilhørende antologi. Derfor får udgivelsen den allerbedste anbefaling til brug på flere niveauer og i talrige faglige sammenhænge. Vanen tro skal Dansklærerforeningen roses for en yderst brugbar gedigen udgivelse. De fem redaktører skal dog roses endnu mere på grund af udgivelsens høje faglige niveau og de talrige glimrende opgaver.