Global politik - Grundbog til international politik 5. udgave

Forfatter
Af Hans Branner
Forlag
Columbus
Antal sider
303
Pris
168 kroner
Bogen får
Når der står Hans Branner på omslaget på en undervisningsbog, forventer denne anmelder en vel gennemarbejdet bog i høj kvalitet. Og heller ikke denne gang bliver man skuffet.

Denne udgave af, hvad der efterhånden næsten må betegnes som "en klassiker", er fornuftigt nok delvist omskrevet – og allervigtigst tilføjet nye synsvinkler. Desuden rummer bogen et par kapitler med anderledes opdelinger af de samlede emnefelter.


Branner har på alle måder fingeren på pulsen i forhold til sine læsergrupper – elever og kursister. Han introducerer på glimrende vis yderst relevante emner som udviklingen i international politik. Her i bogen betegnes dette som megatrends:

  • Den globale magtforskydning
  • Demokratiernes tilbagetog
  • Og ikke mindst klimakrisen.

En lang række særdeles velvalgte billeder, instruktive figurer og let forståelige diagrammer støtter det klare sprog og de korte afsnit, så bogens brugere let vil kunne finde rundt i de noget komplicerede emner.

Med sit sædvanlige imponerende overblik fører Hans Branner sine læsere yderst kompetent gennem temmelig tunge kapitler som for eksempel ”Magt styrer verden – men hvordan?”, ”På vej mod én verden?”, ”Globaliseringens udfordringer og perspektiver” og ”Dansk udenrigspolitik i en ny verden”.

For bare få årtier siden brugte stort set alle forskere og lærebogsforfattere modsætningen mellem øst og vest, mellem diktatur og demokrati eller lignende.

Branner anvender i stedet nutidens ganske anderledes modsætning: det globale syd og det globale nord.

Dermed rummer bogen en stribe yderst tankevækkende perspektiver, som denne anmelder tror, at talrige elever, kursister og studerende interesserer sig voldsomt meget for.

Desuden foreslår Branner, at underviseren lader diverse grupper fremlægge hver sin del af de nævnte temaer eller trends. Og med problemstillinger som blandt andet disse kan man med rimelighed forvente god aktivitet om, hvordan for eksempel styrkeforholdet er mellem USA, Kina, EU og Rusland, om vi er på vej med en ny verdensorden og hvilke muligheder små lande som Danmark har for at gøre sig gældende.

Samlet set igen en gedigen lærebog til et bredt emnefelt og fin balance mellem diverse emner, fokuspunkter og perspektiver. Dejligt, at forlaget støtter sådanne reviderede udgaver, og allerbedst, at Hans Branner igen leverer en uhyre anvendelig lærebog!

Dato
Af
Anmeldt af Ole Fournais